為林鄭份糧平反

| | ,

#林奠月娥 喺呢個武漢化武肺炎冚球鏟嘅時候,依然面不紅氣不喘地加自己人工,眾人毫無疑問地嘩然,我卻要為林奠平反。

1)「只」加一萬蚊月薪簡直係侮辱了林奠

喺林奠眼中「只」加自己一萬月薪,對牠嚟講已經係紆尊降貴㗎啦 —— 一皮嘢對佢原本四十二萬四嘅人工來說只是 +2.35%,屌你班港燦港豬廢青咩,朕舊年咁辛苦 #只暴製亂 先加得咁少百分比人工,呢一皮嘢都唔夠我買廁紙啦,我已經刻意加得少過通漲㗎啦,你班刁民乜撚都嘈嘈嘈屌屌屌啦,但凡敵人反對嘅我就要贊成,刁民越嘈嘅事越證明朕正確。

刁民們咪繼續嘈囉,朕下年加自己23.5% 甚至235%都仲得呀,你咬我食?

2)官僚係一架冇煞車掣嘅車

嗱,朕就跟足 S&P (System & procedure)「批」自己加人工嘅,我話知你出面世界末日 Fallout 核爆啦,官僚制度批咗嘅就要跟筆直做,朕理撚得環球仆直啦,總之批咗就要加,連我老細雜大大都管唔到我份糧啦,你班刁民算老幾?

3)朕「服務」社會好攰㗎

如題,朕舊年朝七晚十一咁「只暴製亂」,你覺得我唔值呢份糧?朕覺得而家至係 underpay 呀,舊年為咗你班刁民暴民 Nostakeholder,朕連去行街裇髮都唔敢呀,呢一皮嘢當我嘅精神傷害都未夠找利息 minpay啦,朕「服務」香港三四十年,我考第一嗰陣你哋連精蟲都未係呀,想當年 blablabla ⋯⋯(下刪五千字)。

畀你呢班仆街嘈多幾嘈,朕心情又差啲,下年叫阿謬波仔「批」我加返十隻八隻人工先,喂,追落後都要啦,我咁「努力」為香港辦事,反正係唔係都係畀人屌,朕點解唔「合法」咁掠得就掠呢?你班刁民除咗嘴炮,又奈我乜嘢何呢?

講來講去三幅被 —— #問題係個制度,你唔反呢個中殖共產香港嘅檯,林奠甚至牠的2.0 3.0 4.0 N.0 都能繼續魚肉羞辱閣下。

Previous

正視幽暗意識才能發展出真正的民主制度

那些與工業革命擦身而過的古代文明(3) 為何工業革命只發生在18世紀的英國

Next