左膠不死,大盜不止

| | ,

光榮冰室因防疫原因不招待中國人事件(簡稱「光榮事件」)惹來港終兩地膠力人士強力抽水兼派膠,因長年匿喺香港每年一日隔空建設民主終囯而惡名昭彰嘅港產左膠蔡耀昌(簡稱「因昌」)終於守株待兔成功,畢竟吮舉近了,政工作者無能如牠當然不放過任何一個刷存在感機會。

一間香港人開嘅餐廳以公共衛生不招待某個疫症失控國家嘅高危訪客,竟然都能惹火,左膠乃德之賊實在名不虛傳,因昌膠力之惡隨手都能屌打:

1)左膠如因昌之流,每年一晚隔空建設民主終囯煲蠟大會,牠們年復年信誓旦旦「香港人有責任為終囯民主共負一軛」「香港人也是終囯人」,言下之意香港人及終囯人原來竟然係「同一民族」,但光榮事件中因昌卻以「光榮冰室(香港人)歧視終囯人」安插罪名,笑撚話啦,如果按因昌邏輯,港終原是一民族,同一民族嘅人又如何「種族歧視自己」?

因昌要屌香港人種族歧視終囯人,閣下不如首先擺好自己堂軚?頭搖又尾擺飄移境界,到底六月四日內外兩套說法,邊套才是認真?

2)光榮冰室同人打開門做生意,揀客咪揀客囉,香港地法律冇禁止嘅事就可以做,他們又唔係揸的士揀客就是犯法,光榮老闆嫌錢腥絕冇問題,生意人冇犯法地揀客,關左膠因昌撚事?

3)左翼再左,也無法念力抗疫,更何況係武漢化武?光榮冰室東主珍惜生命,自救於拒絕接待任何來自高風險發源地疫國之可疑化武人士,合情合理合法,因昌大愛生化武器,狂舐終囯人菊花,此乃閣下人身自由,卻何來不允許別人不舔共之大權?

生而為人,潔身自愛,保得住自己條小命才去嘗試有限度地衡量風險去大愛他人,實在比常識更常識,只係任何生物細胞本能,左膠因昌之流以歹人之心,訂聖人之 joke,自保也是歧視,嫌錢腥又係歧視,左膠偽善之人之乎者也日日歧視當飯食,如此讀壞書弱鳩智賣港賊才是如假包換嘅奇怪謬視

Previous

幾乎所有市民都變成本土派?言之尚早

點評蘋果流傳民主派立法會出選名單

Next