所謂年年考第一就係用鼻食意粉

| | ,

正所謂苦中作樂,食屎也有樂觀的,人人空屙fice呢,每日睇林奠月娥上鏡賣笑和攪撚笑,不啻係黑色幽默附帶幾聲冷笑。

是日(17/2)林奠又發功:
港府亦將成立250億元防疫基金支援受打擊的社會界別,包括並不限於:

1)資助私營企業建立口罩生產線,並研發可再用口罩 —— 蠢學生唔識做就抄福爾摩沙同學功課,不過人家早就有生產線及戰略管制及儲備製造口罩原材料,奠月娥同學而家十劃都未買到筆,留名等走數。

2)47億元資助予醫管局維持抗疫工作 —— 醫管局除咗缺乏裝備提供前線醫護人員,同埋攪鳩罷工同事之外,47億有幾多係膠層袍金?

3)加強檢疫措施,如加強短訊服務及電子監控手環 —— 好勁呀,SMS檢疫,手機 whatsapp GPS定位搵人,濕鳩手環,成千上萬懷疑個案人士,你點搵多十倍八倍人力物力去「監察」呢班人嘅「自律」?罰則呢?點執行呢?

4)屋苑保安公司26000元防疫津貼 —— 而家唔係保安公司冇錢營運,而係各種資源緊張,哈哈,用兩萬六唱散1,300張廿蚊錢,綁兩條橡根當口罩乎?

5)政府清潔工人及保安人員每月1000元額外津貼 —— $1,000?人人仲要自費買口罩返工,一千蚊買到幾多個罩?

6)火炭及粉嶺被徵用作檢疫中心的公屋住戶,每戶6000元資助 —— $6,000 夠唔夠呢班住戶租一個月新界劏房?叫呢筆錢做「揞口費」都嫌佢門牙都揞唔住。

7)大型食肆20萬資助,持牌旅行社8萬,小型食肆、零售8萬,持牌小販5000 —— 哦,官僚就係官僚,又要用行政手段分而治之,陣間再開一堆「小組」去行政,又要人交表填表審核 blablabla⋯⋯話時話,前年謬波四千「派」成點?

8)學生學習津貼增至3500元;
9)20萬低收入家庭,每戶5000元津貼;
10)資助部份受影響交大的行業,如:創科、文科;
11)公營幼稚園由教育局跟進,私營幼稚園有額外津貼。

8-11項廢到唔識吐糟,下面一次過講。

港共林奠仆街來遲學人玩派錢抗疫都係柒如其名,話就話「250億」資金,以上一堆廢話,唔係虛招就係大部分人落空,250億直接除740萬身份證 = 每人$3,378,起碼在下呢篇文馬上變廢紙,各位呢個月以來買各種衛生用品早就不只此數啦,明明$25,000,000,000 咁大筆錢可以直表畀返納稅人幫補一下燃眉之急,#林奠月娥 偏偏係要花式摟屌,隔離澳共政權咪又係改土歸流流官,賀一誠馬上科水,最少真係人人有現金,馬上買罩買滴露吊命。

林奠月娥其實同謝霆鋒都幾似 —— 正常人用口食意粉,牠就偏偏要用鼻孔食,食到成面兼咳到仆街之後呢?就話大家唔識「欣賞」,唯有講聲多撚謝哂咧。

Previous

一場疫情 有令你更了解中國和中國人嗎?

中國代理人反攻戰 – 進軍YouTube之路

Next