若不殺鬼,為何捉鬼?

| |

和理非好鍾意捉鬼,無論幾多人勸說捉鬼弊多於利,仍然樂此不疲。

捉鬼,可以為和理非帶來滿足感。人天生有鋪偵探癮,捉到鬼,講到句多謝黑警,會有種捉到黑警犯法拉到佢去坐監的幻覺,想到這裡腦部自然分泌多巴胺出來,嚴重啲可能會扯旗。

捉鬼,可以為手足保持純潔的學生形象(佢地覺得)。縱使勇武義士們一早拋下偶像包袱大半年有多,但和理非Fans們不行呀!你們放火裝修,我口講不割但心中始終彆扭,將罪名全推給黑警,就像華仔從來沒結過婚,城城一直為我保住處男身一樣,咁樣我追星也追得過癮點。

我不反對捉鬼,但我對現在的捉鬼方式不以為然。先當你們捉對了鬼,大多數人的反應就是追住隻鬼屌佢老母,叫佢死全家,對方毛都冇少條。半年來下場最慘的鬼就是十月十三日將軍澳的便衣警,被打到爆缸,警棍被掉落坑渠-做得好,但也僅此而已。

何況很多捉鬼大師根本只係睇live捉鬼,事後cap張圖作個故仔扮神探,即係冇撚用。

咁如果捉錯鬼呢?被屈的手足沉不住氣,要自爆證明自己不是鬼,像「屠龍小隊」、像元旦日兩位被逼除口罩的手足,「捉鬼敢死隊」就為黑警提供了線索,這不是最後講句對唔住就解決的事。

總括而言,和理非覺得自己好幫得到手的捉鬼,傷不到黑警幾分,卻傷得手足好深,簡單來說即係拖後腿。

為咗不分化,筆者又做個反建議比捉鬼神探,如果你捉到鬼夠膽殺埋佢,咁就有用啦,就算你殺錯手足,對臥底警一樣有震攝作用-今次殺錯啫,下次可能殺啱嘛。這種論調冷血嗎?捉鬼者推手足去死也沒多大分別。

但講到尾,這不過是個悖論,夠膽殺警,你地就唔係和理非啦,就係香港第一勇武啦。既然唔敢殺鬼,咁捉鬼有何用?捉到報警拉佢?不如安靜地做好一個和理非的支援工作,罷工都做唔好,就別越級挑戰去捉鬼吧。

Previous

亞歷山大與希臘化文明:西方史的一個黃金時代(26) 希臘化文明對中國的影響

紅河之歌:西臺帝國興衰史(37) 哈圖沙的末日

Next