港人心態窩囊,講乜嘢戰略都冇用

0119天下制裁示威毫不意外又淪為港人走難圖,#黑警皇軍 準時過食藥嘅白咭級肆虐,場上網上罐頭式嘴炮如儀,坊間不少戰略磚家、暖氣軍師、乜鳩KOL寫下雙方戰略分析又一千字,在下只有以下兩句去概括:群眾心態窩囊,講乜鳩戰略都多餘。
港共僅餘暴虐治人已經係常識,但請恕我得罪講句:昨日在座各位全部都係垃圾,敵人由去年六月起早就當所有異己係敵人,大會號稱昨日十五萬人在場,但愚認為呢班人當中懷有對敵抗敵心態嘅人係連0.1%也沒有,一有大台就有善信,大台叫呢班烏合之眾企就企,坐就坐,太平盛世各位和理非地畫面好靚咁嬴虛擬二萬分,港共同諸君各取所需,雙方默契式永續社會運動,呢種不痛不癢無傷大雅,但現在香港文明已經瞓咗喺深切治療部,香港人面對的是一場廿一世紀新式內戰,中共殖民主暴政無所不用其極地積極實踐其「留地不留人」國策,「一國兩制」其實就是中共版本改土歸流,中共帝國主義之幽靈一直縈繞維港上空,林奠還是陸捌狗都一樣,牠們只是執行中共夷風滅族陽謀的一片condom而已。
共匪權宜詭計在2014年人大831決定早就圖窮匕現,現在香港制度徹底崩壞只係廿三年前的中英雙方故意拖宕的爛尾,敵人的確全情投入,可笑嘅係大部份所謂黃營人士依然係善男信女,一萬幾千人圍住三隻送頭皇軍,牠們竟然仍能住全身而退,「香港人報仇」絕對唔應該只係一句口號,報仇絕對不是每年春秋二祭上注香,每次死忌獻下花哭哭啼啼就算數,弱勢向強勢繼續唯唯諾諾斯斯文文,只會換來變本加厲的獎勵 ── 因為無論物質、肉體、精神抑或法律上來看,敵人施暴行惡毫無成本,既然直接傷害香港人是港共「統治」香港人最多快好省的方法,人性就是捨難取易,既然行之有效,牠們為什麼要讓步?
看着0119呢十幾萬隻羔羊嘅心態上依然係抱殘守缺,各位依舊視打仗1001課程題目 #能戰才能和 係放屁,我只能奉勸各位請勿再大言不慚地J「They can’t kill us all」,敵人只是面對七百萬三十七萬隻羔羊,Definitely they can kill you all,冇真正報仇心態嘅人的確不算是也不應該再自命「抗爭者」,香港地cosplay式社渾早就該入土為安了。
假如這一代香港人還繼續放棄武裝精神以至肉體,「香港人」這民族的確早晚會被浸在福爾馬林中好好安息。