血債幾時還?

從新聞傳播的角度,未經證實的消息當然不可公開。可是,筆者寫時評乃本著紀錄歷史的角度,遙想史公撰《史記》,遠古神話、地方傳說無所不包,今未嘗不可以同一態度記下太子站打死人及新屋嶺輪姦、殺人事件。而由種種謠言及陰謀論,香港人對港共、魔警、中共國的仇恨亦可見一斑。

先談八三一太子站速龍打死人事件。

據網民新近整合,共有十六個疑點:

  1. 94日美國眾議院議長Nancy Pelosi,聲明指港府使用武力導致 “tragic loss of life” (https://www.speaker.gov/newsroom/9419)
  1. MTR 堅拒交出 CCTV,之前元朗都有俾
  1. 消防處開頭報 control 10 個傷者,但後來聲稱點錯,7 人送院
  1. 消防員確認消防處配合警察作數
  1. 警察公布傷者人數,前後不一
  1. 太子站化學劑味極濃烈
  1. 有指失蹤 3 人屬於第一類嚴重
  1. 民間記者會上,831 喺太子站嘅龍小姐指出有人被打到口吐白沫,當場無反應,女警叫佢「唔好訓」,後被消防抬走
  1. 太子站當晚無嚴重損壞,卻關閉 2
  1. 蘋果直播錄到,有女聲大叫「醒醒呀」,而警察神色慌張,驅趕記者
  1. 突然宣布撤回條例,是否犯下嚴重事件而要spin focus
  1. 事件發生後,警方每晚處理群眾活動手法及使用武力明顯轉為溫和
  1. Whatsapp對話流出,有新西聯網醫管局職員證人士指上頭確認死左人但要封鎖消息
  1. 警妻確認有人當場打死
  1. MTR職員確認CCTV影到,職員被滅聲
  2. 事件發生 48 小時後一日,接連報出多宗命案,部分極可疑:有浮屍,有女子被棍打死全家被捕,有男子從 2 米高台墮斃

關於站內死亡人數及死法,初時指有一人當場被打死,後來變成三人被打死,幾天後三人變六人。民主黨中委、觀塘社區主任梁翊婷 9 月6 日有帖文一篇:

晚上做完翠屏放映會,有街坊走埋黎話,太子站死了 6 個人,佢朋友在殮房做親口同佢講,6 人都是斷頸死,是警察從後 90 度拗斷頸,我話好多這種消息難證實,佢好焦急話一定真,醫護警察都知,網上的料是警察爆,西貢浮屍是否關事就不清楚。

如果屬實,能夠從後 90 度拗斷 6 人頸,這種體能、這種狠毒,當為中共國武警所為,未必是本地警察。不過,武警掛香港警隊銜頭殺人,港共及警方要隱瞞掩飾是必然的。

《Hong Kong Free Press》意外拍攝到太子站女死者朋友。該名女士見到外籍記者後,激動非常。她表示,朋友在地鐵站內被打死,死者父母要求取回屍體,竟被魔警軟禁於警署。

此或可解釋為何死者家屬未有出來說話。

有陰陽眼的人士在太子站內見到有靈體求助:

個靈體一個係 15, 16

但冇咩力講唔到太詳細

另一個係 20 姓梁 住火炭

兩個靈體話想返屋企

未立神主牌,未誦經超度,站內又有鐵閘和保安員看守,假如真的有人死,冤魂離不開車站而求助,是有可能發生的。

另外,據《明報》報導,太子站外有尼姑誦經,她相信地鐵站內有人死亡。

再看新屋嶺輪姦、殺人事件。

輪姦傳聞,見於八三一前,8 月 27 日有網民帖文:

網上流傳錄音,新屋嶺除咗有數十名被捕義士俾警犬打到骨折送院,當晚仲有女義士俾警犬強姦

聽到後好震驚,聯絡咗其中一個當日入左新屋嶺被打既傷者 Fact Check,證實係有呢件事發生,而且有女仔係

(俾人輪足一晚無停過)

之後係醫院瞓左好多日,精神都好崩潰,唔肯開口講 detail

大家俾多啲時間佢地,等佢哋平復到先可以企出嚟

呢件事相比起濫暴開槍警黑更嚴重,完全唔係為左執法 / 鎮壓示威者,唔關政治黃藍黑白陣營事,完全係為左私慾,絕對唔能夠接受!!

要阻止再有同類暴行發生!!一定要班黑狗警付出代價!

這是最初在網上流傳的版本。

未幾傳聞不只一名女抗爭者被輪姦,而是多名。部份更是未成年少女。

最新版本見連登帖文 (原帖已被刪,下文參轉帖),細節較清晰,也比較合理:

po

 

無需再叫人 FC

新屋嶺輪姦 係大陸武警做

有無香港既唔確定

班禽獸捉到人以為可以好似上面咁為所欲為

香港果班知道既時候已經發生左

因為比 2 – 3 個禁係台上面睇唔到究竟有幾多人

歷時 最少兩個鐘

當時人其後失蹤

 

同一日 係肯定有其他女仔被強姦

主要係一啲斷到正暴動

佢地諗住唔會出得返去既女仔

 

有另一個男仔睇住佢女朋友比人強姦

然後班武警為左滅聲打佢 虐待佢

之後已經失去蹤影

 

每一次我地放風出黎

好多人都想要 fc

點解我地唔企得出黎

因為我地想保護另一班身邊既人

佢地出示曬我地身邊既人地址電話工作親人

全部準確

同我地講其實係香港要被消失一啲都唔難

原諒我地賭唔起

 

我已經無任何方法可以控訴呢個社會

既然大家都唔信 就算以死相諫

都唔會有人做野

「有另一個男仔睇住佢女朋友比人強姦」之前也有連登帖文談及,魔警毒打該名男子,其女友求饒,魔警們於是捉了那女友到另一個倉「玩左成晚」,之後停止毒打那男子。唯那篇帖文未有說明魔警就是大陸武警,亦未指出二人「被自殺」。

連登最新有<緊急 ! 大量被捕人士被活活打死>,原文如下:

當你地只關注 831 嘅時候有冇諗過新屋嶺嘅手足?

有位同大陸高官有聯繫嘅香港商人爆料

之前爆嘅唔響呢到講住,講左最緊急嘅先

就係關於近日接連有浮屍,跳樓嘅事

大部份都關 11/8 後黑警開始將拉左嘅人運去新屋嶺有關

因為響裡面有好多非香港嘅武警打死左被捕人士

跟住就接連發生好多跳樓同浮屍案

我自己都響網上努力搵左啲資料證實,11/8 後到昨日,對比 9/6 ~ 10/8 跳樓案同浮屍案嘅比例的確多左好多!

而以知情人所講,打到骨折嘅就掉響街扮跳樓(同呢幾日有市民響唔同地方見到大批黑警可能有關係),因為當跳樓驗唔出骨折點做成

其他輪姦死,窒息死嘅就掉落海,(用艇運去近岸嘅海域,等條屍容易漂埋岸比人發現)

知情人士透露數字並非而家網傳 831 嗰幾位,係有好多個

而上頭已 set target,總數要拉 2000 人,每區拉到人當區警署都有錢派!

呢兩日黑警克制左,目的係令林鄭到時有把柄揸手,話控制唔到要立緊急法

所以要出嚟嘅手足呢段時間務必小心,以免送頭,可以和平表達盡量和平,見到有手足做激進嘢盡力勸阻,免得黑警講到好合理拘捕,咁我地又會小一個人,唔係單單被拉坐監,係會死!!!

以上資料千真萬確!可是我無法 FC,試問可以點 FC?佢地擺明想冚住事件!

綜合八三一以來命案:

(1) 9 2 日約 13 歲沙田官中中二生離世

(2) 9 2 21 歲西貢女子離奇倒斃屋內

(3) 9 3 25 歲柴灣地盤男工人墮樓

(4) 9 3 日天星碼頭發現 40 歲女浮屍

(5) 9 5 39 歲沙田水泉澳邨女子墮下亡

(6) 9 6 81 歲青衣長安邨男子墮樓亡

(7) 9 6 72 歲秀茂坪南邨老翁墮下亡

(8) 9 6 39 歲女子灣仔商廈墮樓亡

(9) 9 6 55 歲女子葵涌怡勝花園墮下亡

(10) 9 6 73 歲女子鑽石山火葬場墮下亡

(11) 9 7 81 歲男子浮屍在北角海濱公園被發現

數目之多,確實不尋常。有網民甚至懷疑,「年紀大果啲會唔會係示威者既父母?」如果是,殺人滅口抄家都算狠毒!

重申一次,以上是筆者本著「紀錄歷史宜盡量收入各種可能的原始材料」的精神,所收集的種種傳聞傳說。它們是否真實發生過,有待他人乃至日後史學家進一步考證。

太子站外的白花陣、香燭、哭喊絕非偶然,港共及魔警若然未有做過,「黨鐵」為何不公開八三一當晚的 cctv?警方為何反唇相譏「指控人士請拿出證據,不要躲藏在口罩及面具後說了便是」而不是理直氣壯地解釋?

教育大學學生會臨時行政委員會會長梁耀霆指出,一名便衣警員與他閒聊,說:「其實我哋警察呢兩個月咁辛苦,OT 咁多個鐘,有時見到好似呢啲女仔 (示威者),我哋想同佢發生性行為係正常。」此又可否看成新屋嶺強姦的旁證?

當一筆筆血債未還,謠言未止,講「撤回」講對話是無意思的,大家根本對港共政府、對魔警不信任!要重建互信,拿出證據解釋吧!發聲明還不了自己清白!

據聞林鄭在廣西說:「香港青年人的未來就在內地!」被毒打、被輪姦、被自殺滿天飛,仍然可以說出這番話,她似乎對香港的年青人恨之入骨,「撤回」更似是大規模搜捕鎮壓的前奏,絕無善意、悔疚在其中。