【操縱思想系列】「不了,咁你做過啲咩,sad but true」: Thought-terminating cliche 終止思想嘅諺語

孫子兵法有云:「不戰而屈人之兵,善之善者也。」中共入侵香港,就係想儘量用計不戰而勝香港人。而呢啲計,就係令到大家接受僞真理嘅政治宣傳伎倆。

政治宣傳,亦即控制思想,控制輿論。市儈啲講,唧係思想病毒。人類嘅基因如果叫genes,咁社會思想嘅基因就係memes。

今日同大家講一個係論壇,social media留言,新聞呢啲文字主導嘅媒體常見嘅思想操縱伎倆:Tought-terminating cliche,亦即一啲好常見,聽完會覺得「又係喎」,跟住你就唔會再思考落去嘅短句,諺語,俗語。

呢種思想操縱伎倆嘅可怕之處,係完全食住現代香港人嘅速食文化,簡單一句就可以令你接受一啲敵人想你接受嘅「僞現實」。

Thought-terminating cliche 嘅結構好簡單:材料係真理,設計係歪理,完成品係僞真理。由於簡短,好易傳播,繼而因爲羣衆壓力以訛傳訛,而成爲「常理」Common sense。當一個tought-terminating cliche進化到呢個地步,就只有思路清晰嘅人先會睇得出個局。

以下係一啲香港論壇常見例子:

「要返工,不了/要搵食,唔係點呀」

真相嘅材料:真係要返工
歪理嘅設計:返工同討論緊嘅嘢有無可避免嘅衝突
僞真理嘅結果:接受因爲要返工而放棄討論緊嘅嘢

「咁你有咩高見」

真相嘅材料:樓主可以講多啲
歪理嘅包裝:樓主一個人未講就等於永世冇可能
僞真理嘅結果:接受成件事係冇可能

「Sad but true/香港人嘅本性/你啱啱放監/香港係咁㗎喇/見怪不怪」

真相嘅材料:同樣事件係香港經常報導
歪理嘅包裝:讓嘢係真係常見,或甚至係不能理解或改變嘅「本性」
僞真理嘅結果:接受香港人就係劣質

「中國人係要管」

真相嘅材料:中國人試過放縱而有反效果
歪理嘅包裝:呢種反效果係定律
僞真理嘅結果:接受掌權人士支配

「港獨係發夢」

真相嘅材料:港獨發展依然係初期
歪理嘅包裝:現時港獨嘅發展已經係終結,冇得再發展落去
僞真理嘅結果:接受港獨係冇可能

======================================
非政治上,其實每日生活都會用到呢啲tought-terminating cliche。以下係一啲英文例子,同埋有關聯嘅香港例子,大家睇吓佢令你接受啲咩「僞真理」:

Be a man, and… 你真係男人嘅,就…

Things happens. 世事就係咁,要發生就會發生

Everything happens for a reason. 凡事背後都有原因/操控/金主

It’s a just matter of opinion. 我純粹學術研究/9Up

There’s no smoke without fire. 無風不起浪

Rules are rules. 法律就係法律

You win some, you lose some. 有贏就一定有輸

各位連登仔不妨諗吓仲有啲咩短句係thought-terminating cliche,post係下面留言,互相討論 + 警惕,我相信我list嘅只不過係冰山一角。

更多 英文例子,其實同樣嘅語句廣東話都有:

 

最後,有冇發覺其實我呢個post一開頭就已經用咗一個thought-terminating cliche嚟說服你呢?

相關討論: https://lihkg.com/thread/727526/page/1