※內文含有劇透,敬請讀者留意。

好多人好奇《地厚天高》係咩樣。佢只喺灣仔藝術中心放映,場場加映都搶購一空。事關場數少,咁神心搶到飛,都好難唔係梁天琦忠實擁躉。相關嘅影評好兩極化:一係句句好評,過度解讀(例如梁天琦食煙噴啲煙霧,都係象徵乜乜乜),實則借電影抒發梁天琦嘅故事抒發感嘆,而無論到電影本身;又有人一味劣評——長篇大論後,原來無買飛入場,只係借機表達對梁一走了之嘅不滿。筆者雖然唔係梁粉,恰巧路過灣仔時,朋友因病讓飛,咁就因緣際會睇咗套戲,算喺觀眾中比較抽離嘅,可以以戲論戲,向未入場嘅你畀返個中肯影評。

導演林子穎啱啱喺港大畢業,之前已經導過社運紀錄片《旺角黑夜》同《未竟之路》,對相關題材駕輕就熟,並且早就識得同屬港大嘅梁天琦。所以入手角度同《未竟之路》,一樣咁貼地、年青、「企得前」。唔同嘅係,今次人物單一,追蹤時間更長,事件更具體。顯然因為導演同梁天琦都係朋友,當訪問到屢受打壓嘅梁天琦,尤其好多當時無法公諸於世嘅感受,都向導演坦白道出。而紀錄一個立法會參選人被DQ前後嘅幕後辛酸,都幾貼身、真實。

不過導演始終年輕,有如好多學生作品,呢套戲嘅新手錯誤都唔少,甚至可以用「暇可掩瑜」去形容。字幕超出畫面,聲音有時過大,都好影響觀賞嘅興緻。導演發問到喉唔到肺,無意義嘅問題,例如「結他上面呢舊嘢(變調夾)」,真係可免則免。電影時常都用字幕交代事情發展,但大大隻都幾阻畫面。而且好多本人嘅訪問反而都唔顯示受訪時間,令人唔知講緊係邊一刻嘅心路歷程。街景畫面本來饒有玩味,但喺影片實在太多太長,令人不勝其煩。反而一啲外界好奇嘅要點,例如梁天琦點睇梁頌恆宣誓玩嘢失敗,點樣看待群眾同香港社運,反為缺乏有深度嘅探究,都幾可惜。

鏡頭方面,其他社運紀錄片用全景,影晒成個人,咁就影到人物同其他人互動關係,同埋人物喺個大環境之中嘅角色。地厚天高運用咗大量嘅特寫同過肩鏡,正如導演同梁天琦嘅朋友,大大個梁天琦人頭喺銀幕之上,好似個朋友咁同你講嘢。呢個攝影角度喺社運紀錄片中尤為難得,都好反映到佢同港大朋友、本土民主前線之間嘅兄弟情。

雖然電影提到梁天琦嘅抑鬱同無力感,但無用到好慘情嘅背景音樂。相反,用海洋、高樓、食煙呢啲畫面去描繪,都幾有意思。而前線嘅影片同梁天琦嘅訪談交雜,令人感觸良多,呢啲都係好有趣嘅嘗試。不過三首插曲,其中兩首用普通話,又要望字幕又要望畫面,教人應接不暇。最後梁天琦唱Beyond嘅《十八》,本來幾動人,但偏偏插入幕後花絮同講話。內容多寡嘅平衡,導演應該攞得再好啲。

總而言之,喺紀錄片嚟講,呢套戲嘅取材角度真係屈機,無奈捉到鹿唔識脫角,林導演嘅發揮未如人意,就好似一塊煎得太生,甚至bloody rare嘅和牛,鍾意和牛嘅人照樣鍾意,但對一般人都係難啲入口。不過,連字幕都未搞好,影意志都係唔好咁Chur要想攞金像獎喇。