港珠澳大橋,一個用人命、血汗換來港珠澳一小時生活圈嘅大型港中融合工程。勞民傷財,破壞環境,耗盡納稅人金錢,貪污造假、偷工減料等等,響港珠澳大橋上留低污點。

當「港珠澳」變成「港豬噢」,就唔需要覺得懊惱。「港豬」已經近乎盲目,默默接受種種不公義,敢怒不敢言。中華白海豚就快無晒,你唔會理;條橋工程費用超支,你唔會理;條橋質量有問題,你唔會理;港珠澳大橋香港段用晒大陸交通標誌,你唔會理……當香港逐步被大陸劣質風氣蠶食,你嘅生活方式被蠶食,連自己周邊地方都唔再安全,你仲會唔會唔理?唔通香港人真係甘心做「港豬噢」?

將來呢條港珠澳大橋一通車,去完一次,都唔知去唔去到第二次……

而家就請聲線勁似楊千嬅嘅「卡文」,唱出呢首《再見港珠澳》。希望大家聽完呢首歌之後,條橋唔會真係繼續出事啦!不過將來嘅嘢,有時真係好難預料,而家就惟有自求多福啦!

《再見港珠澳》

原曲:《再見二丁目》,楊千嬅
作曲:于逸堯
改詞:妁小汀、Tommy Shek
主唱:卡文
MV:Tommy Shek

建築進度 突然靜了
太多意外 落成或會動搖
趕工了 也都需要 一併調查吧
這道橋 似是什麼都不緊要

聽中國內 斷橋亂說造謠
那質與量 大橋實際需要
貪污了 貫通不了 可會給拆掉
糊塗夢 隨著危殆拆毀天橋

*條橋建得很化學 港澳居民未發覺
泥頭仍在脫落 這地台非常薄
存在貪瀆的角落 支撐斷塌或會陣亡
數百億送回大國 喪心吃喝*

暗湧拍岸 大橋下有浪潮
鋼筋脫落 實情令我心跳
偷工了 接通不了 請趁早拆掉
零和局 留待下個替身燃燒

Repeat*

齊來作假不快樂 監察工程未發覺
祈求全被發落 押下來 非涼薄
存在貪瀆的角落 貪污送禮或會在旁
盼我港 遠離大國 決不作惡

盼我港 遠離大國 決不作惡

膠登post:
http://hkgalden.com/view/429615