“I said YES!!"

踏進二十五歲後,Facebook頻繁出現類似feeds,開始麻木了。但,咦,定睛再看,是大學同學的status! 不是吧?她竟然會答應他求婚?而且沒有曬命鑽戒圖?

我很驚訝,因為那個她是個有名的港女,她對求婚絕對有要求,「求婚鑽戒一定要有一卡以上,(價錢)無(男友)三個月人工,我唔會嫁!」這是她在一次同學聚會,當一位女同學展示她細小訂婚鑽戒時吐出的狂言,眾男同學聽後噤若寒蟬。

當時她的男友是一位初出茅廬的事務律師,據她所言,月入平均約五、六萬吧,三個月收入足夠買D Color一卡以上的鑽戒了。如果求婚的是這位前度,不難理解她會接受。可是,現任男友是她的同事,據說收入比她還要低一點,到底是如何擺平她呢?難道她轉死性?

真相在她派帖時揭曉。

「恭喜晒你!好突然呀!」
「你係邊度擺酒呀?」
「JW Marriott。」
「嘩,咁咪好貴!幾錢一圍?」
「Around 20K,負擔到嘅,不過係難book啲。」
「你會喺邊度影結婚相呀?」
「歐洲啊。」
「嘩,貴唔貴?」

大家你一言,我一語。很快,已有女同學身先士卒嘗試將大家疑團解開。
「不如你講下佢點求婚啊?好想知啊!」
「其實都係簡簡單單咋。我哋咪去咗旅行嘅,嗰晚佢係酒店房擺咗束花,仲送咗個禮物盒。」

只是這麼簡單?和Facebook上見到的圖片內容一致?我和其他同學對視後,一致眼神交流——「有可疑」!

「咁個禮物盒入面有咩㗎?」

Bingo!只見她面上流露出得戚的神情,從銀包內拿出一個紙摺的心形,向大家展示。

「普通料嚟啫!」大家再次眼神交流。

「佢摺咗1000個心比我,好浪漫,我真係好感動。」

這個時候,一位眼利的女同學發現端倪,「咦,點解個心張紙有啲線咁怪嘅?」

「呢張係支票。」只見她緩緩打開心形。

Amazing!簡直是魔術!一張銀碼「520」的支票落入眼簾。

「Oh my god!」一眾女生不禁尖叫!

「我當時反應同你哋一樣,佢仲話:
「由我哋開始拍拖,我每日都儲起一個「我愛你」。今日係我哋拍拖1000日,唔知你願唔願意接受呢一千個心?嫁比我!」
你話佢係咪好有心思?」

1000個「520」,豈止有心思,簡直是一段可歌可泣的愛情故事!

不過,作為舊同學,我應否提醒她支票有可能…彈票呢?

還是不要掃興了。