昨天和朋友在快餐店短聚,聽到三母女這樣的對話:

 

媽:今日係學校做過啲咩呀?

女:玩囉!

婆婆:淨係掛住玩,冇嘢做㗎啦? 唔洗讀書㗎?

媽:玩咗啲咩呀?

女:(諗咗一陣…)

婆婆:答唔出,梗係掛住玩,咩都冇讀過啦!

媽:慢慢諗下玩咗啲乜?

女:做畫劇!

媽:畫劇入面做啲咩㗎?

女:拜山!

婆婆:就嚟農曆新年,做乜會拜山㗎? 你係咪亂講㗎?

女 : (又停咗無回答)

媽:老師出呢個題目嘅原因係乜嘢?

女: 因為有一課課文講拜山。

媽: 咁係拜山嗰個畫劇入面,你演乜嘢角色?

女: 一組人一齊做㗎,哋要諗晒所有去拜山之前可能遇到嘅黑仔嘢!

媽: 例如呢?

女: 一朝早起身遲咗,出門口搭車又遇到塞車 ; 行上山條樓梯時整親隻腳,上到山又落雨…

媽: 所以你學習到啲咩呢?

女: 學到要早啲起身,如果地下好濕就要行慢啲…

 

在短短的對話中,我發現了一個很有趣的現象:

 

婆婆急不及待要指出孫女的錯處,也沒有給她思考和回答的空間;媽媽在循循善誘,引導女兒說出自己在學校的生活及學習到的事情。

 

明顯,婆婆是比較傳統的家長,在他們眼中,玩與學習是兩碼子的事情,難以共存,更帶點「怪獸家長」的味道。試想像一下,若果維持著婆婆和孫女的溝通方法,最後的結果將會是怎樣? 想必孫女甚麼也不會說,為甚麼? 因為無論她說甚麼,婆婆都不會有正面的回應,這樣的親子關係不是自討沒趣嗎?

 

我認為媽媽的做法是值得學習的,父母要給予孩子多點耐性,讓他們有足夠的空間去思考及回答,然而一步一步透過正確的問題引導他們說出心中意見,這樣才會知道他們真正的想法,若然有所偏差,也起碼能夠對症下藥,總比處處針鋒相對好。

 

想深一層,這位小女生真的好幸福,能夠有這樣一位媽媽作為嚮導,在眼神和言語中,有滿滿的愛。