本想寫文講下前大瘤情婦現職人妻的大美淫,但剛給我看到一篇有關痕身新抱的報導,通篇笑點滿載,堅係隔住個芒都聞到一陣西臭味,唔信,大家可以Click入去睇下,標題為《恒生新抱:國泰乜都冇做到》。

我認為新聞最後一段是重點,痕身新抱話大雪停機問題並非今年才發生,航空公司無理由應變唔到。痕身新抱果真是一名智者,明知道北海道每年到這時候都有機會起大風雪,但為何她仲要死去坐飛機獻世,柒出國際?

痕身新抱話:「返到屋企,突然覺得屋企棵聖誕樹好靚,因為太掛住屋企喇!」係囉,地球好危險架,最好唔好出街,既然住係豪宅,咁日日痞係屋企,攬住個老豆同幾個寶貝仔女咪好囉,坐飛機呢種高危活動千其唔好做!

支那人以及同文同種的香港蝗蟲就係呢副衰樣,窮到只係得番錢,乜都拿來消費,任何事情都自我中心,有事就諉過他人。要是成功去到北海道滑雪影張相貼上網就覺得自己好巴閉,但你有無諗過,雪山都會有機會雪崩?你喜歡消費大自然,但大自然唔係任意俾你消費架,佢發威果陣唔到你唔順服。剛剛經歷過滯留機場這種「人間慘劇」的痕身新抱,一方面鬧航空公司職員十問九不知,另一方面又話航空公司畀假希望人。阿哥,你講曬啦!

但凡颱風或大雪令機場停飛,你走去狂問航問公司有咩用?機場何時恢復運作又唔係航空公司說了算,就算你衝上去機場控制中心都無用,因為唔係由人決定,要看老天爺面色!你係咁走去質問航空公司職員,人地答你唔到,又話人唔瞅你。航空公司安排人Check-in最終飛唔成,你又鬧人畀False Hope你。真係答你又死,唔答你又死,講到尾係睇天氣做人。係呀,面對大自然的威力,人就係咁渺小,唔係乜都就曬你,千其唔好睇到自己咁大!

我都曾經試過颱風問題而滯留機場,我作為乘客,我好明白當飛機停飛,航空公司唔係奉旨要空排酒店畀你住架。首先係成本問題,安排埋酒店等如說航空公司呢張機票係白做。就算你話航空公司應該預左偶然天然惡劣要特別安排,錢唔係問題,但臨急臨忙唔係你話要就可以變到酒店房出黎架!再講,從機場控制中心、航空公司和大部分乘客角度,大家都想盡快飛走,而唔係慢慢住酒店磨時間。因為如果旅客已經係度,點都要盡快疏導,要不然啲人又係塞曬係度,之後機場即使正常運作,編排航時亦會面對很大壓力。大家都想盡快飛走,但老天爺的天威難測,無人確實知道跑道何時可重開,所以選擇滯留在機場的旅客只好靜心等待,而不是處處找航空公司麻煩,無理取鬧。而時間及金錢較寬裕的旅客,就可以選擇離開機場,自己找其他辦法,做人總要自己應變,最重要是心境保持平和從容,處變不驚。

當然,機場和航空公司永遠有改進空間,但我認為乘客的心態更值得拿來討論。面對大自然,人類必須謙卑和心存敬畏,而不是在天氣惡劣時拿無辜者來出氣!每一個人平日都有責任磨練好自己的體能和意志,一旦出現逆境就要能夠捱凍捱餓。明知自己體力不支就先作準備,常帶備乾糧及適當衣物,唔好以為你一伸手就奉旨有人給你暖水和食物。基本生存本能都辦不到,就唔好出街了,乖乖坐係屋企算數。