朋黨使人看不到自己眼中的樑木

認真,本土派以前一直話垃圾會係癈既,到了本土派慢慢得到唔少市民嘅支持,一眾本土派開始轉變基調,指入去垃圾會可以將一啲議題帶到大眾層面,亦有指可以善用到垃圾會的資源(薪金及補貼等) 去支持抗爭。

好了,家下有個人入到去,下面有10個議助,有一半以上唔係曾經係通輯犯,就係被拉過,亦都有人洗定左個八月十五等入冊。而且又接二連三攪到垃圾會開唔成大會,令到垃圾會不能運作,完全係本土派過去幾年想做既事既其中一樣。

但只因呢個人唔係你地認為嘅自己友,就完全以另一個角度去解讀件事。問心,如果係上面嘅兩件事係由你地心目中嘅自己友達成,你哋仲會介意係用咩手段咩?唔會,而只會講話「兵者,詭道也」sor鳩ry,呢句係我嘅水平,你地可能只會講「做到嘢就得」。

我唔屬任何派別,亦都無話撐邊個,但就係因為咁,我可以好抽離去睇,朋黨是支那人最根深蒂固既惡習。馬太福音七章3-5節說:「為甚麼看見你弟兄眼中有刺,卻不想自己眼中有樑木呢?你自己眼中有樑木,怎能對你弟兄說『容我去掉你眼中的刺』。」