今日小弟係Facebook睇到一段片,覺得好值得香港人借鑒,作為一堂政治課。

片:https://www.facebook.com/TapoosNetworks/videos/1801966493372586/

為左方便大家睇,小弟嘗試翻譯內容做中文,請勿見怪。

一開頭,片段問看倌認為以下嘅A、B、C邊位先係好人:

A.
1. 佢同貪污嘅政客係朋友。
2. 搵占星學家。
3. 有兩個老婆。
4. 吸煙。
5. 飲酒。

B.
1. 兩次被踢出辦公室
2. 訓到日上三竿。
3. 係大學每晚食鴉片、飲威士忌。

C.
1. 戰略英雄。
2. 素食者。
3. 不煙。
4. 不酒。
5. 啟發左好多人。
6. 對老婆好忠誠。

當大家以為C係好人嘅時候,片段揭曉結果:A係美國總統羅斯福,B係英國首相邱吉爾,C就係希特拉。

片段所帶出黎嘅中心思想,就係唔好用一個人嘅習慣去判斷人。而我嘅睇法有少少差異,我想指出嘅係,唔好以私生活判斷政治人物。

最近立法會選舉完畢,大量花生浮面,雙方陣營開始互揭瘡疤,當中有公義、有私怨,但請唔好將公義同私怨混為一談。

具體黎講,「篤灰義士」同「騎劫組織」係有違公義,大家不妨互相質詢,等市民認清治人物嘅操守。但係,「食女」、「吸毒」係私事黎,遠遠比唔上公義咁重要。

更加重要嘅係,當人地攻擊你公事嘅時候,請唔好轉移視線用私怨回敬人。

作為本土派,大家都好似習慣左以私怨解釋一切,邊個篇文嘅立場係基於兒時交情、朋黨、邊個唔推薦邊個係因為食女問題。但係,依家各個陣營都有代表入左議會,唔再係以前嘅山頭主義,你地嘅組織就係代表緊選民議政,請各政治人物言行都以公義為主。派打手係網上爆其他人私生活係無助本土派嘅發展,只會比人覺得本土派好係似大學生上莊咁兒嬉,完全不成氣候。

推動香港政治嘅理應係政績,唔係醜聞。