九月立法會直選篩選,港府以確認書針對港獨主張者,拒絕香港民族黨陳浩天參選,真正顯出港共衝擊法治、滋長港獨。

雨傘革命成日被盲毛打成「廢青衝擊法治」,很多人都指出了,憲法規管的是政權,不是人民,人民不能「衝擊法治」的。真正能違反憲法的,只有當權者。
例如:香港小憲法基本法,第三章第二十六條 –
//香港特別行政區永久性居民依法享有選舉權和被選舉權。//
冇錯,立法會直選篩走香港民族黨陳浩天,選管會已經違憲,香港政府真正衝擊法治。

政府當然可惡,但我不感意外,當然不高興,但我樂見的:
一)「一個有近百分之二十港人支持嘅政見主張,因令中共不高興,港府拒絕有關參選人參選」呢句話易包裝比外國媒體,簡而清。

a. 外媒會直白簡易報導中共治下的香港,迅速變成第三世界國家。

b. 重點係,政府明張眼目膽咁衝擊法治,外國企業/投資者見到,點會覺得香港仲有保障?撤資撤退有咁快得咁快。影響嘅唔係萬零蚊打份牛工嘅後生(無論如何都會比人叫廢青,都會反政府的),而係香港班不學無術中高層老屎忽。

c. 本身下半年經濟預測都差,加埋呢單,只會Self fulfilling死得更快,有利獨立革命條件。

二)「It’s all about determination」,港獨之父689盡心盡力,我地見到的,希望佢用同一手段打埋雙曾(俊華& 鈺成),加劇共匪內鬥。

三)真正搞港獨嘅行為,除了文宣,一切都不會在網上見到的,受到如此壓迫,會更多有心人行動會更快更激,香港獨立,趕絕共匪,清算港賊,指日可待。(到時唔洗如果,真係有本死亡筆記…..)