卓健請大陸護士單新聞,驚醒一眾自以為有錢睇私家就冇事嘅離地中產。佢地點都估唔到基層未受罪,自己已經成為第一批白老鼠,用自己條命去比大陸人拎工作經驗。
  
香港醫護行業人手短缺,特別係公營醫生護士做唔停手已經唔係新聞,但政府唔單止冇泵水比醫管局請多啲專業人手,反而仲要Cut budget,依一點正常人都知到有問題,當早前港共政府仲有意喺中國引入醫護人手解決「問題」就知又係有關中港融合事。
  
大陸貨用平嘢你都怕爆炸,何況係你出事果陣決定你生死嘅醫護?你想唔想像到個醫生走埋你未問你咩唔舒服就叫你「打點滴?你諗唔諗到個姑娘用半鹹淡廣東話同你講「緊貌藥死個鐘食依次」?睇政府急症會等到死,但如果睇大陸醫生請大陸護士一定死得仲快。大陸人同貨,最缺就係水準,去睇病容乜易無病化小,小病化大。如果有人話唔做過邊有經驗,唔衰過邊會識改,麻煩你自己上去就義好啦,香港人好自私㗎,咁蝕底冇人想做囉。
  
你叫大陸搵條女著護士服影相比人J,OK;你叫一樓一隻北姑扮護士比你吉針,冇問題,但係講真正護士我一定信自己人。佢地會黑面,我明因為地獄更表辛苦;佢地成日趕你去依度果度,我明因為醫院真係好爆,但專業兩個字真係Made in HK有保證百倍。命,每個人得一條。我就唔敢博啦,你呢?