依個問題我諗咗成晚。
  
警察起薪點$21,410,消防起薪點$18,895,當中差唔多有三千蚊差距。如果你話一分錢一分貨嘅話,一係警察要求好高,一係佢地做嘅嘢好危險,但結果係調轉。
  
其他地方警察幾危險我唔知,香港警察大部份時間做嘅嘢仲舒服過我樓下看更:行下咇,上一樓一扮放蛇叫免費雞,食LUNCH喺茶記食飯玩下電話,放工又搵機會玩下人妻。你問我當差最大風險係咩?除左性病我諗唔到。
  
當然,佢地大時大節都好多嘢做,企下街封下路,最多答下問路嘅市民咁樣(不過只限廣東話囉),OT完仲有特別補水。你話佔中佔旺果陣好危險?班示威者扔嘅係土製炸彈定汽油彈,武器用鐵通定棒球棍啊?班警察又死咗幾多件?自己一邊開槍一邊放催淚彈,一邊話自己好危險,真係辛苦哂你。係啊,依幾年KEEP住有警察死,但好似都係爛賭借完冇錢還自殺咁囉,對上一個因公事死嘅係咪除步高殺果個?仲要係自己人殺自己人啊陰公。
  
記得上年車房爆炸,有一堆藍衫高薪英勇為市民服務不畏懼願冒生命危險嘅警察,第一時間就抱頭叫啊媽咁走,淨返個消防自己過去。警察遇到咩事可以走,但消防見到火災爆炸就一定要衝,揹住一大堆裝備,著件焗得死人嘅衫衝入最危險嘅地方救人。冇錯好多消防都係藍絲,但佢地唔會知你唔係藍絲而扔低你唔救,更加唔會拖你去打一鑊金,所以理念唔同都好,消防仍然值得尊重,佢地係小數我覺得配得上人民公僕嘅政府機構。
  
消防體能要求極高,每次出任務都有可能搵命博,坐喺路邊爬完飯又要準備入火場,有邊一點係頂住個大肚腩嘅差佬比得上?佢地有咩資格過高人工過消防,佢地連學七警出半糧都冇資格。兩日兩條人命,消防受咁大打擊仲喺現場為市民博緊命,而唔係好似警察一味當市民仇人咁永遠企我地對立面。
  
知唔知依三千蚊代表咩?代表政府唔尊重消防,唔尊重人命,或者我應該講政府冇尊重過我地。殺人防火金腰帶,修橋補路冇屍骸,用嚟形容警察同消防,貼切不過。