「你母語係廣東話,由細到大都講!」
「你身份證有三粒星!」
「你祖上響香港落地生根,就算久唔久返一次鄉下,都係百份之一百嘅香港人!」
「香港百幾年歷史,中国得幾十年,莊閒你都唔識分?」
諸如此類,等等。

等等。

如果你一開始真係有駁佢嘅諗法,咁就大錯特錯。錯響邊?錯響你呢個行為根本同中国人無分別。

眾所鳩知,中国人最鍾意迫人認自己係中国人,受害者由香港人、馬來西亞人、台灣人到歐美出生長大嘅亞洲人,以至所有黃皮黑眼嘅人。當中不乏名人,例子多不勝數。

點解中国人要迫人地認自己係中国人呀?好簡單,自卑囉。心底裡面覺得中国人呢個身份賤過地底泥,覺得身處中国就好似跌落屎坑咁,同時又唔抵得人地置身事外。老老實實,一個民族唔係自卑到極點,都唔會咁想千方百計拉埋其他人落佢個屎坑度,要臭一齊臭。

「笑甚麼,畜生,你也是中国人」,係好多中国人嘅心聲,豈止係劇集對白咁簡單。

香港人唔應該係咁,唔應該係咁 cheap、咁自卑。

值得珍惜嘅野,唔應該輕易拎出黎同其他人分享,更加唔好塞畀人迫人要。香港人呢個身份,應該係一個 privilege,一種引以自豪嘅身份,而唔係純粹換左個名嘅「中国人二號」。

香港人身份,唔係你話自己係就有;香港人應得嘅福利,都應該只有香港人先享受得到。覺得香港人個名好臭唔想做香港人嘅,無問題,去邊度都好,走左唔好返黎。

所以,當你下次再見到有香港人好 proud 咁話自己係中国人果時,話之佢係乜水——社記成員又好、漫畫佬又好——唔需要反駁,由得佢。「每個人都需要為自己生命負責」( Amethian​ , 2015 好似係),活到咁大個人,要做人做鬼還是做雞都應該有打算,你亦毋需浪費時間幫對方兜。