100毛一月搞分獎典禮,跌爆全世界眼鏡,覺得毛記係一個香港奇蹟。低成本,高品質。大家都將100毛推到上神枱,仿佛毛記真係同無線打對台咁。實情梗係唔係啦!個班放棄無線既人,唔睇毛記都唔會番去睇TVB架啦。佢地當初轉睇毛記唔係因為毛記有大製作,卡士,有完美既設備......要比大製作,要比成本投入邊個可以做得更好,毛記連無線十分一都做唔到啦!所以用毛記台慶上既各種甩轆,出錯去推斷毛記會沒落,其實係將毛記放在係電視台比較的擂台之上。情況就好似用重量級既比賽標準去話一個輕量級選手拳頭唔夠力咁。當你會用電視台既秤去量度佢,毛記已經賺咗。

支咪有事啊,字幕打唔好啊。呢啲野擺係大電視台當然唔可以接受啦!但用番網台既比較標準,佢既多元化同貼地依然係超曬班。睇番今次台慶每個post既like數同留言,其實一啲都唔差,仲未計電視直播既收視。一個植根網絡既娛樂平台,走進舞台。近年比較類似既就只有熱血時報既熱血劇場。而明顯毛記台慶得到既回響比熱血劇場大好多倍。再次證明毛記能用蔗渣嘅價錢,做出比蔗渣好少少嘅味道。而香港人係冇本地娛樂既情況下,比蔗渣好少少嘅味道就已經能夠得到大部份香港人既支持。個種小本,以小博大,有錯漏從中執生,粗糙得黎又有誠意,剛好正中香港人好鐘意睇既野。比起完美而公式化既大台制作,毛記有排都去唔到悶呢個層次。

而個show完咗唔夠一個鐘,已經見到毛言地,史健仁等一班先知趕住出黎唱淡。佢地話毛記開始悶啦。踩爆係網上精神。觀眾永遠是苛刻的,而網上的生態更是如此。最令人無法理解既係,佢地講毛記會沒落,就好似講緊做咗四十幾年既TVB正在沒落咁。而毛記明明只係一個新平台。
佢地忽略咗香港人對「香港娛樂」既需求之大,以及毛記呢幾年做落黎既毛記fans忠誠度。呢個時候唱淡毛記實在係欠缺太多實在既理據。佢地睇少咗毛記除左創新之外既周邊marketing,包括賣產品,造星,毛記不斷係度塑造緊一種「毛記品味」。由品味慢慢建立出忠誠度,又或者我地經常掛係口邊既慣性收視既威力。呢啲都係除咗「新奇得意」之外,讓毛記可以繼續在香港娛樂市場經營下去的良好條件。

當網上已經開始用一套電視台既標準去評論毛記,正正可見毛記做得幾好,幾咁深入民心。毛記唔係好好,但毛記成功令到人鐘意佢地「唔係好好」。其實第一個show出台既時候,咪一樣有人話低級笑話話on居?毛記誠實同你講,佢就係要搞個hea show,唔會好好笑,但少少好笑,唔會取代電視,但係一個唔算電視既平台,俾少少娛樂香港人。毛記由創立第一日就戴曬頭盔,話你聽「唔係好好」,而香港人亦都一早知佢「唔係好好」,但一直支持咗一年。

無論佢之後會唔會真係踏上電視呢個平台,無可否認,當而家有人開始用電視台既標準去評論毛記,佢已經贏凸。