近年,經濟轉差,唔好話香港,連台灣都有人話小左大陸客係最主要原因。我明之前做大陸客生意嘅真係發過豬頭,但係再瘋狂嘅時期都有靜落嚟嘅一日,如果你以為果種情況可以KEEP到一世,咁就證明左你根本唔適合做生意。其實做中國人生意有兩點唔可以忽視:第一點係唔好將佢地當做你目標客,第二係唔好比佢地成為你嘅「財主」。
  
中國人總係犯賤,自己輕易買到嘅唔覺珍貴,樓下有的食嘅唔算安全。中國人為左提升自己所謂嘅生活水準,愈難買愈貴嘅野佢地會覺得愈有保證,就好似香港愈限水貨客就愈多人願意比更多錢買上到中國嘅水貨、外國禁奶令愈勁佢地愈要搶,德國法國荷蘭總之邊度仲有貨佢說走去邊買哂為止、蘋果之前將中國放喺第一批發售國家之外,中國人就走哂嚟香港不惜用貴一倍嘅價錢都要買部IPHONE返去話比人知自己幾咁有錢有品味。你為左迎合中國人而專為佢地做生意,一開始可能佢地會受,因為你當佢係大爺,對一班做慣狗嘅中國人嚟講好新鮮刺激,用番佢地嘅詞語即係好有優越感。但當佢地慣左依回事之後你就唔再吸引,因為中國人有種感覺就係專賣比佢地嘅一定係次貨,你會笑中國人喺日本搶中國製廁板,但佢地果種唔喺中國買就會係好嘢嘅心態已經改唔到。所以如果你要大陸人心甘命抵拎住疊錢跪喺度求你賺佢錢好易:唔好當大陸人係客、限制中國人買甚至唔比佢買、最好喺店前釘一塊中國人與狗不得內進嘅牌,咁樣嘅這就算你賣嘅都係淘返嚟都好,喺中國人眼中都會尤如聖物一樣。
  
就好似上一段咁講,中國人做慣狗,對外國人鐘意嘅貨品都有一種情意結,覺得果啲一定係好嘢。日本人用開嘅小學書包突然比中國人搶,因為中國人口就講憎日本仔,但心就將日本一切都當做寶。雖然日本而家好多地方已經主動做中國人生意,仲發明左爆買依個字,但日本一向將最好留比自己人,佢地生活上用到嘅嘢自然會受到中國人注意,而書包就係其中一樣。點解書包會咁受中國人追捧?好簡單,因為佢根本冇諗過賣比中國人,而冇諗過比中國人嘅就一定係好嘢。當你賣緊嘅嘢受到本地人甚至外國人鐘情的話,咁喺中國人眼中你賣嘅就一定係正嘢。中國人係鐘意講團結係但同樣鐘意睇低自己人嘅種族,你永遠唔會見到中國人捧柒牌男裝,只會見到佢地買外國牌子嘅一切,對佢地嚟講自己身上多一樣外國牌子,佢地就會少一分中國人嘅低賤。中國人就係M向,你愈對佢哀,愈同佢講佢冇資格用你嘅嘢,佢就愈要買,愈要用比你睇。佢地會將依個行為稱為「中國人終於抬起頭來」,但從來冇諗過根本一直以嚟就係得中國人自己喺度自卑。

記住下次見到大陸客唔洗招呼佢,更加唔洗對佢笑,總之就要比佢覺得你唔歡迎佢。只要你做到咁,佢就會知道自已搵到賣好嘢嘅地方。