GoGoVan一定會爆剷App潮,今次唔係要多謝Shell,而係要多謝幕前推手民建聯!

話說天下之勢,關公一日都嫌長。我早上仍半夢半醒,在床上把弄Facebook之際,已見到有網友Share一張藍色海報,海報右方是一架貨Van內裡坐了GogoVan啟辦人,而左方有大大個民建聯Logo,未睇內容,第一印象是GogoVan何時做了禮義廉的代言人?細看之下才知海報宣傳某個民建聯有份舉辦的創業講座,除了GogoVan創辦人,還有多名主講嘉賓,只不過突出GogoVan做Selling Point。我自己本行都係平面設計,咁嘅宣傳手法本身冇乜唔妥,邊個賣點最吸引就盡量突出它,反正觀眾永遠無時間仔細睇內容,最緊要有一個First Impression。

衰就衰在,當GogoVan呢個First Impression跟萬惡民建聯連結埋一齊,立即好事變柒事,其爆炸威力,非同小可。那時我從Facebook要感受到網友們的怒氣,但慣於早上瞓覺的我,當時實在太過眼瞓,未有精神追Post,瞓番着。

及至中午又醒一醒,繼續半睡狀態下睇Facebook,看到GogoVan個Page新發表篇題為【關公有話兒】嘅Post,當堂醒一醒!個Post唔長,主要表明GogoVan自己係「政治中立」,表示事前不知論壇有政當參與,並決定不出席論壇云云。但識睇一定睇留言,網友們絕不因為這篇關公聲明而收貨,大家繼續留言怒插,多人表明已經剷走了GogoVan個App,轉投Call4Van云云。

其實,作為GogoVan長期用家的我,今早看到GogoVan創辦人要出席民建聯論壇,本身冇乜大感覺。香港每日都有幾十萬個這種論壇,而每個論壇又總會有幾十個合辦或聯辦機構合力宣傳,總會多多少少有些機構來自政府或涉及某些政治組織。作為受邀嘉賓,要麼完全不出席論壇,要是想完全「政治中立」,把自己抽離於政治之外,其實係避無可避。

但當我看到GogoVan篇【關公有話兒】,實在令人生厭。首先,咁大間公司應邀出席論壇,無理由無問清楚主辦者係邊個。知道誰主辦,仍決定出席,那麼大大方方出席便是了!聽到網上有劣評,然後自己心怯,臨時改變主意,決定不出席論壇,本身就係言而無信,有負於論壇主辦機構之舉。胡亂寫篇乜鬼「關公」聲明,實際上為自己製造公關災難。

今時今日香港,太多人迷信乜嘢「關公」,以為識寫兩隻字,懂得度兩條屎橋,就懂得玩弄「關公」。「公關」全名就係公共關係,而政治就最能夠在日常生活中影響人與人之間的關係。好多人毫無政治觸角,卻亂請「關公」,出左事就拿「政治中立」做擋箭牌,實在貽笑大方。「政治中立」這四字成語被人誤用得太多,有時真係難聽過粗口!

看完GogoVan篇垃圾【關公有話兒】,令我下定決心安裝Call4Van。我之前曾經詢問過身邊朋友,到底Call4Van是否真的可以叫到貨Van。因為我時常見人在Facebook分享Call4Van的時評金句,我一路以為它的正職係做時事評論。及至今日,身邊朋友以及網上好多人都一致推介Call4Van,我才如夢中初醒!首先,香港用家唔係白痴,不會為撐而撐,如果Call4Van叫唔到車,冇人會去用。所以我第一個擔憂根本唔存在。

第二,我諗番起Call4Van個Page以前的Post,都係即時回應大家關心的事,令人感到言論出自肺腑,有果句講句,唔係為左公關而請關公。

講到尾,乜鬼公關都係假,人同人相處,貴乎兩個字:真誠!