黎明絕對係我小學嘅回憶,係佢嘅歌陪住我由細路女變少女……

愈夜愈有機 全日愛 眼睛想旅行 Sugar in the marmalade 聽身體唱歌

一路以嚟樂壇愈嚟愈多新歌手,上咗中學之後都無乜再聽黎明嘅歌,直到出嚟做嘢之後……

對明星偶像已經無乜熱情,忙工作、忙家人,但係見親黎明開演唱會,

總係覺得,好難得!

兒時嘅偶像,直到自己出身,都仲可以開到演唱會。

唔知係想尋找童年回憶,定係對黎明嘅一種情意結。

總覺得自己既然屬於嗰個年代,好應該去支持下!

而黎明,無令我地失望!四個字: 值回票價!

半戶外場地,播住輕音樂,有d似Wine & Dine嘅氣氛。

四個分區名都係用L E O N字頭命名(我地坐Night Horror!)

今晚誤打誤撞由第二場變為頭場(食環署事件)

相信對歌迷,或者係對Leon 都有特別大嘅意義……嗰種迎難而上嘅態度,更覺值得大眾支持!

成場氣氛拿捏得好好,由Leon對留聲機獨白而揭開嘅序幕,再由快歌幫觀眾熱身,成場嘅燈光做得好好,成個畫面好靚!

十字形舞台仿佛拉近咗我地同黎明嘅距離,仿佛嗰個空間只有我地N區嘅存在。

Leon會一次連唱3-4首歌就換一次衫,空場嘅時候,左右兩邊加正中間黑幕播嘅動態畫面個人覺得好好睇!無故事元素,但係帶動到人緊張嘅神經,音響做得到位,想像到如果係按原定計劃圍住黑布既話會幾驚……

係,今晚唱嘅好多首歌我都係第一次聽,唔識唱……見到身邊好多同我一樣已經係中女嘅fans,真係句句同Leon一齊唱,嗰刻諗,我算得係咩,大把真。粉絲在場。

我都係返返埋自己位,靜靜地欣賞黎明嘅歌,同埋嗰種唔會隨年紀增長而磨蹭嘅巨星魅力;欣賞一班真。粉絲唔受上班服嘅束縛,手舞足蹈,為自己愛嘅偶像如痴如醉,聽住熟悉嘅音樂自然而打住拍子。

其實我真係好鐘意黎明。

同其他明星唔同,你唔會expect喺佢口中聽到官腔說話,佢下一句講咩你永遠唔會估到(唔好話估到,聽完都未必真係明佢講咩……)

呢種真性情,喺樂壇、喺娛樂圈、喺你同我日常生活中,能夠搵到嗎?

今次選擇係中環海濱活動空間(摩天輪隔離)搞呢個show,絕對係一個大膽而成功嘅決定。

入場前一直望住摩天輪同醉人夜景,入場後半戶外帳幕,融合嘉年華氣氛,善用3D立體全螢幕投射大畫面,加埋出色嘅燈光配合…..成件事,我相信就算唔係黎明fans,置身其中一樣會好投入!

好耐無試過為一件事咁投入喇,仿佛因為黎明,我搵返少少屬於自己嘅青春。

黎明,加油!

p.s. 人可以老 心境唔可以老!

p.p.s. 陳慧琳今晚都喺N區!