各大泛民、本土政黨及政治組織:

2016年立法會選舉,將會係自1997年7月1日後,另一個決定香港前途嘅轉折點。呢18年來發生咗咁多嘅事情,我相信好多香港人都對中央政府失去信心,而開始擔心2047後嘅政治前途。話雖如此,有40萬個香港嘅下一代卻係無動於衷,並無登記做選民,身為一名愛護香港嘅年青人,我感到十分痛心。

面對如此景況,非建制派嘅政黨及支持者,到呢一刻仍然繼續互鬥,並無停過手去做一啲能夠改變大局嘅野。我並唔係想泛民本土應該團結配票,而係大家不斷指責對方鎅票、不以大局為重,或者搶別人光環參選,呢啲都係無理嘅指控。選票係選民手上,佢地想投邊個就投邊個,指責者認為選票會被搶走,令某政黨流失議席,但從來無去計劃開拓新嘅票源,而單靠現時政黨開幾個街站去做選民登記,係完全無用。

因此,本人呼籲香港各大泛民、本土政黨及政治組織,能夠成立一個跨政黨組織,去推動年青人登記選民。呢個跨政黨組織可以仿效英國或美國嘅類似組織(英國Bite the Ballot聯同大大小小組織,發起於同一日召集年青人登記選民),發起大型選民登記行動,令到40萬個未登記做選民嘅18-30歲年青人肯去登記。

距離選民登記截止5月2日仲有一個半月,梁天琦用10日可以拎到6萬6千票,我相信奇蹟係會出現!只有咁樣,先至可以真正喚起年青人留意身邊嘅事情,令香港政治生態百花齊放,並從中國共產黨手中救回香港。