我明部戲上左好耐,但為左令仲有小部份想睇而又未睇嘅人,我盡量唔劇透。盡量啦下。

你話部戲係咪真係咁好笑?我覺得又未到令你可以笑到肚痛果種地步。但死侍果種風格,果種人性化喺冇一個英雄可以比得上佢--可能IRON MAN都唔似英雄格,但佢身份同身家都太誇張,極其量係一個有錢人屎忽痕想出位咁樣,我投入唔到,又或者應該講佢係一個好明顯嘅電影式英雄。

我再用用美國隊長做例子。佢喺大家心目中正義嘅化身:為國家、為人民、為正義而戰,做事光明磊落,喺果種見到啊婆過馬路一定會扶,有人搶嘢一定會幫手捉然後交比警察果種乖乖仔式英雄。依種英雄可以喺人民心靈救星,可以喺有驚天大奸角出現果陣,挺身捨命戰鬥嘅人,但如果對方係小人,係腐敗嘅政府,甚至係一個立心不良但又唔係大壞蛋嘅市民的話,以社會「正義標準」做人嘅美國隊長應該會喺進退兩難,打又唔係唔打又唔係,最後就咁比人捉到果隻。

但死侍明顯係無視所為正義嘅法則:佢會為左自己嘅目的,毫不留手殺哂所有對方嘅手下,佢同樣會為左自己既愛人而付出一切。你可以喺死侍身上睇到好多同其它英雄唔同嘅地方,你可以見到就算係X特工嘅正義英雄Colossus都會覺得死侍做事太過火,經常同佢講「做英雄應該要點點點」﹐但死侍一於少理,粗口照講,仇人照殺,而且仲會對住Colossus舉中指,叫佢收嗲。你話佢好粗俗咩?但佢私下又的確只接殺衰人嘅JOB,佢又的確會同班英雄合作對付壞人,只喺佢唔鍾意跟班正義英雄嘅規舉,所以造就咗佢自己嘅風格。點解正義就一定要毫無缺點?點解正義就一定要事事完美?一個心地善良嘅人一樣可以講粗口,一個會救弱者嘅人一樣可以心狠手辣,一個正義英雄一樣可以大搞男女關係,淫賤不能移(嗱,部戲冇講依方面)。

死侍喺只重結果不重過程嘅英雄,佢唔介意為達到目的,而唔理自己符唔符合正義英雄嘅形像,佢唔介意比所謂嘅同道中人覺得佢太過份太暴力,佢更加唔會同你和理非非講大道理。佢的確唔可以討到大部份人歡心,佢出到街冇可能好似美國隊長咁受萬人景仰,但喺為左要達到大家口中嘅正義,其實死侍依種睇落唔受控制,離經叛道嘅人係不可缺少。單靠一班淨係識講和平講大義嘅人,只可以對抗到人所共知嘅邪惡,但對腐敗仲有暗藏殺機佢地都無能為力,因為佢地會受制於人民,只要大眾唔覺得真喺咁衰,只要大眾唔認同你亂咁用暴力,一班自稱正義嘅人就會綁手綁腳。喺依種時候就只有靠死侍背負住大家嘅厭惡,用大家唔建議,覺得唔理性嘅方法去解決問題。佢唔需要光環,因為佢要嘅喺結果而唔喺名聲,但佢為正義所付出嘅,其實可以比其它任何英雄更多。

嗱,我依篇嘢淨喺講電影講死侍,我冇影射邊度,亦冇影射邊個。不過如果香港真喺可以有一個英雄,我想要嘅就喺死侍。今次唔需要十二發子彈,只需要其中果粒六號就可以。