近日出現既魚蛋革命,唔少政黨紛紛出黎表態,讉責參與者暴力與其割席,不太跟貼時事既朋友,唔愛街頭放火然後發表自己接受唔到,其實我都不感意外。

但意外既係有朋友講係乜野對準政權,要打幕後大老虎先係正道,唔好搞D前線人員,佢咁講一講,原來我就諗到一隻經典遊戲來比喻現今香港既狀況。好不幸,小弟不才要用手指寫字,加上部iPhone 6 Ram唔夠,Facebook 彈app乜都無曬。既然咁,不如試下投稿等多D人睇下有冇同感

果隻經典遊戲叫Super Mario Bros,相信大家無玩過都有聽過。遊戲好簡單,未開始就話你聽原來你有位心儀既公主,宜家俾大舊衰既恐龍搶走左,佢宜家就要去救公主。點救公主,好簡單,不斷向前行,搵到個大舊衰Ko左就攪掂。因為只要你成功見到隻大舊衰,避開左佢既攻擊,走到條橋既對岸,系統會自動幫你斬斷條橋,大舊衰就會跌落去,成功救左公主。

講左禁耐,究竟同對準政權有乜關係,最重要想表達D乜呢?

好啦,有玩過既朋友都知道玩既過程中,會遇上唔同敵人拎唔同道具,其實依D都同打倒大舊衰冇直接既關係。途中你會食到金幤,變大/1UP草菇,甚至無敵星星,依D道具全部都同打倒大舊衰冇直接關係,拎到無敵星星都唔可以帶到最後一關先黎用,唔通見到唔食?敵人方面,全部敵人有一個共通點設定,就係佢掂你無事,你掂佢就要死。前期要順利去前行,一係回避,一係面對佢,前期大部分敵人都可以用腳踩佢死佢。
最常見應該係烏龜,正常烏龜既行動模式係在指定地點行來行去。開頭的確可以避開曬龜向前行過版,但中期就要踩龜拎龜殻打倒你阻住你前進既敵人。常見既情況有食人花出現黎對岸既水管,而依條水管就係唯一既落腳點。如果你唔殺食人花,一係企定定等運到,多數Time over又冇左條命,一係就咁跳過就俾佢咬死。係,可以等佢縮埋先你先跳過去一陣再跳,但係第一次就咁玩仲唔知前面仲有乜,技術同經驗話我知咁樣玩失敗既可能性好高,因為佢會好快就伸番出黎咬死。雖然係家用遊戲,可以無限重玩,但由於冇得中途save而且要做功課同返學,唔喺途中拎多D道具有D分儲多少少命係連去World 8-4 見Boss既機會都冇。

當年一班小朋友約出黎食野吹水講打機,總有D人誇誇奇談話自己好勁呀可以唔死一條命走到4-1。當年冇Internet ,最多有game書睇,所以果D人就表演走捷徑跳關去4-1。之前未見過既的確會好驚訝,但係當真心鍾意長期打機既人就好快就分辨到果D人出黎,好快就唔同佢地玩啦,因為果D人玩Mario就係去到4-1然後就停左係道,之後唔識過。因為佢地只係照抄人地點玩,但佢地連基本正正常常咁到達World 1-4既能力都冇,冇得曬命,冇引自然唔再出現。

不過就算真心鍾意玩Mario又未爆過機既人都有分兩批,有一批就好似我咁既,總之可以爆到機既方法都會用,最重要爆到機;另一批就要華麗/完美過版,接受唔到即使中招都要向前衝既過版方法。攪攪下成日傾到面紅耳熱,你話下我我又話下佢,最後當然自己返屋企繼續玩啦,大家都係以鬥快爆機為目標,最後都唔記得邊個爆機先啦。

去到拜年,當年細路雖然唔會俾人問人工幾多,結左婚未,但總有一D驚你悶就扮曬nice既親戚主動R水吹,一般都會問我最近做D乜,每一次答都只會係打機。如果下一句問玩緊乜野game,依個親戚可以真心傾落去。

如果問爆左機未?我只會笑而不語。

人生如打機,打機如人生。追求香港民主既路係好長,過程有好多未知數,住得係香港就要玩依隻game,個game既設定就係咁口話鍾意香港有民主,都有分唔同類

1.平日都唔多點理政治既,一有大件事就一知半解咁亂噏野,依批人講既野基本上可以無視。
2.從未鬥爭過,聲稱自己追求民主,但連基本達到民主要付出乜野都未知,一直吹噓自己成就而不再向前走。
我地要認清要遠離依批人,因為除左無助大家去前走,更加會以熟賣熟零付出,偷取你辛苦努力得來既成果當作自己既成就。
3.目標方向一致但去到細節位有分歧,就好似玩Mario洗唔洗完美爆機既爭論,根本完美本來就有不同定義,又或者根本有人只需爆機唔理自己玩得幾落魄。雙方間中可以交換意見但不宜互相指罵,互相指罵都唔會對件事有幫助。

最後,雖然大家仲未爆到機,途中一定聽到「打機囇時間」「爆機未呀?」「轉Game啦,你爆唔到機㗎」依D冷嘲熱諷既主旋律,但只要玩緊既人有心繼續玩,就好似魚蛋革命咁。用左好多時間同條命終於去到1-4 殺到細Boss,救到隻菇,過到第一版。
雖然未爆機,但起碼唔洗無限卡關冇曬希望先。

只要有希望,我相信我地不久將來一定可以成功爆機,救番公主既,共勉之。

P.S. 第一次投稿,亦可能最後一次,文筆唔順請多多包涵