耶路撒冷聖殿山及聖殿擴建(公元前20年-公元63年)

山在何處?

聖殿,係猶太教最重要既宗教建築,作獻祭活動既唯一指定場所。希律王呢個咁大野心既人,又點會放過響呢幢咁偉大既建築留低自己記號既機會?於是響公元前20年,希律王開始左佢任內最重大既project:聖殿山(Temple Mount)既擴建。

咪住,聖殿山?有去過耶路撒冷旅行既人應該知道,聖殿所在位置(而家既磐石清真寺,金頂果座Dome of the Rock附近)係平架喎,說好的山呢?唔通聖殿山冇山,正如鑽石山冇鑽石、龜苓膏冇龜一樣?Where’s the ‘Mount’ in the ‘Temple Mount’?

咁當然唔係喇,聖殿山果度其實真係有座山架,猶太人既聖殿同而家既磐石清真寺都係起響座山上面。咁如果你真係要問座山去左邊,咁呀……你就要去問下希律王喇!

今日的聖殿山,上面的金頂建築物係阿拉伯人征服耶路撒冷後落成既磐石清真寺(Dome of the Rock),落成於公元691年。覆蓋整座聖殿山既平臺(platform)仍然清晰可見,同側邊的民房比較下就知道有幾大。

希律聖殿山同另一組羅馬超級建築,黎巴嫩太陽城(Heliopolis)神殿群建築藍圖重疊,可見兩者面積對比

重修聖殿

話說當希律王在位時,聖殿山上已經有座聖殿響度叫第二聖殿,係波斯王居魯士大帝(Cyrus the Great,前576-前530年)打敗巴比倫之後允許猶太人返鄉下既時候起既。正因為咁既原因,起初班祭司都好抗拒希律王既計劃,因為驚施工期間會令到獻祭停止,呢個真係猶太教入面不能接受既大忌。咁希律王就應承左班祭司,話工程期間business as usual,甚至預早響開工前已經預備好所有建築材料放響工地。單單係聖殿山整個結構所用既石材,就有大約100萬噸之多,開採所需時間達8年之久,可謂費盡苦心。為釋除疑慮,希律又比班祭司全權負責聖殿本身既翻修,咁佢地終於先傾掂數。

聖殿山平臺建築藍圖

聖殿主體建築(Temple proper)平面藍圖

奠基巨岩

響設計同建造既過程中,希律王同樣聘用左好多希臘、羅馬、埃及既建築師,而且洗錢大手筆,以爭取猶太人對佢既支持。希律王既計劃野心好大,佢要將成座山填平成一個長500米、闊300米既長方形,建成後呢個長方形既人工平臺會完全將整座聖殿山覆蓋;平臺面積面積150,000平方米,足夠容納25個標準足球場。由於平臺既下方地形非常複雜,覆蓋山丘同峽谷,而頂部要維持平整,所以平臺離地最高點有成35-40米,相當於需要10層樓高既人工護土牆!為左防止山體滑坡,希律王既建築師先下令挖掘地基安裝巨石,然後再響上面修建呢圈護土牆。希律聖殿山最大既房角石長13.6米、闊5米、高3.35米,重量達到驚人既600公噸(metric tons)。除左呢塊之外,護土牆用左唔少100噸以上既奠基石;即使用現代起重機,要安裝600噸既巨石都唔係一件易事。更令人驚訝既係,聖殿山既石材緊密連合,石同石之間連一張紙都插唔入,可見建築技術既高超。甚至直到今時今日,當地人仍然驚訝於石材既大小,講笑話係天使將佢地堆砌起來咁話。

希律聖殿山護土牆既立體藍圖:周長1,600米,最高處相當於十層樓高

聖殿山最重的奠基石,重達600-650噸

從地面到平臺面又點算呢?希律王可以使用填土既方法:先起巨型既護土牆(retaining wall)圍住,然後填入夯土。但係建築師計過數,咁樣做會導致過重,因為填入既泥會有外向力,對護土牆構成好大既壓力。於是建築師採用多層拱廊(arched colonnade)既方法,既減輕重量,又可以承受平臺上建築物既重量。


護土牆內多重重疊拱廊示意圖,取代填土方法平整聖殿山頂部,減輕山體重量同時可加強承重效果

柱廊

平整完成之後,係時候要響上面起野。聖殿山其實主要係由兩部分組成:人人都可以入既外邦人院,同場只准猶太人入既聖殿區。而聖殿區又由外到內分成女人院、以色列院,同聖殿建築本身(得祭司可以入去)。非猶太人係絕對唔入得聖殿區,響聖殿區既各門口前都設有希臘語同拉丁語既警告牌:「外邦人嚴禁通行,違者處死」。希律王響平臺既南邊興建一座巨大既皇家柱廊,呢幢皇家柱廊長200-240米,闊33米,內部列設4行大理石柱(40根1.5米直徑、10米以上高度既立柱),石柱採用古希臘科林斯柱式,柱列之間係三個闊度9-13.5米闊既大長廊。當中左右兩廊高度15米,中央廊高度甚至可能達到30米。

希臘文的警告牌,立於聖殿區入口。內容:外邦人嚴禁通行,違令者死

呢幢巨大既皇家柱廊係用黎做買賣同兌換既地方,因為猶太人獻祭既規矩對銀幣同祭物都有嚴格既限制,羅馬既硬幣上面有人頭已經犯規,所以就要黎呢度兌官方允許用既銀幣買祭物。咁全羅馬各地既猶太人都要黎過節(約瑟夫記載根據當時統計,一個逾越節已有二百七十萬人次入耶路撒冷過節),咁就催生出一門好大既生意。咁有生意既地方都有不誠實既商人,從中牟利者絕不在少數。所以耶穌就發起左佔領聖殿既行動,去踢爆班商人既檔,鬧佢地搞到原來應該神聖莊嚴既地方如同市井,滿地銅臭。咁阻人發達就等於殺人父母,再加上佢又同班既得利益者爭辯;佢響度做正義既事,對方眼中就係踩場,所以其實暗中得罪左好多人,亦都有好多人想買起佢條命。另外值得一提,佢入聖殿時係個施工中既宏偉工地,而當時工程已經進行左46年。

聖殿山南面皇家柱廊復完圖,作為進行買賣同兌換的場所使用

聖殿

返到去聖殿本身,本來既聖殿落成左已經500年,所以希律決定起過座新既、更偉大既聖殿。佢將聖殿內部加高20肘(大約10米)至27.4米。聖殿內部平面圖同舊既一樣,聖所20米x10米,至聖所10米x10米,中間用幔子分隔。至於建築物外觀就好大分別,根據約瑟夫所述,整幢建築物總高46米(從加高既地臺起計27.4米,與之相比,羅馬鬥獸場48米高),門面闊46米、後方闊約30米成T字型。外牆係用最優質既雲石鋪砌,樓頂上設有金造既針防止雀鳥停留;響東地中海猛烈既陽光底下,遠望就似雪山一樣,刺目既反射令人不能直視。殿前既祭壇就加到23米長。


希律聖殿復完圖

內部結構剖面圖

終局

希律王開始左聖殿山既龐大計劃,但佢就睇唔到呢幢猶大國史上最偉大工程既落成。佢聘用左1-1.8萬名工人建造巨大既平臺同柱廊,1000名祭司負責聖殿內部既建造工程(因為請返黎既工人唔可以碰聖殿本身,就連普通猶太人都唔入得)。聖殿既初期翻修用左18個月就完成,但整個建築群既施工由公元前20/19年一直進行到公元63年左右,總共歷時83年先至完工。但到公元70年,聖殿就被攻入耶路撒冷城既羅馬軍隊燒毀。起初約瑟夫(Josephus)苦苦哀求羅馬軍總帥提圖斯(Titus)唔好破壞呢幢咁偉大、咁靚既建築物,而提圖斯都應承左,但到最後關頭有個羅馬兵因為打到火冒三丈,就扔左個火把入聖殿。聖殿雖然石砌,但裡面用左好多黎巴嫩既香柏木(cedar wood)木材,所以個火就一發不可收拾。呢幢偉大既建築落成左短短7年,就咁樣響戰爭既烈火中付諸一炬。97000猶太人為賣為奴,聖殿入面既聖物包括純金既七燭台(Menorah,Hebrew: מְנוֹרָה‎)被帶到羅馬既凱旋式,呢幕至今仍銘刻響提圖斯所建既凱旋門(Arch of Titus)上面。失去第二聖殿後,耶路撒冷既哭牆,亦即係聖殿山基座既西牆(Western Wall,護土牆),就成為左猶太人精神上既慰藉。

記念聖殿建成特別發行的銀幣。題外話:羅馬好多金銀幣上面都係正面人頭,背面係建築既設計,用意係用呢d偉大建築宣揚國威

羅馬城內提圖斯凱旋門上的浮雕:被羅馬兵奪作戰利品的七燈臺,希律的聖殿僅僅建成不足十年就遭到滅頂之災

–超級工程:羅馬是怎樣建成的第二季完–