學寫程式,初時對住個芒,見到幾個怪雞語言,鬼畫符號,打一兩句尚可跟到。時間日久,學上 looping 和 if,轉變太快,跟不上。我總要倍花時間練習,對住一行行紅色爆粗改寫,直至行到為止。心煩氣燥,私補繁多,更會借借朋友參考,胡混渡日,做個demo算數。好多初學寫Code嘅朋友,學左幾年,畢業之後做Programmer,上手倍感困惑,先後悔當初冇好好學習。另外,加上一堆堆排程管理,進度匯報,數不盡的測試,究竟如何是好?

首先,要拎起上手揼Code。揼Code,名叫Coding,要從基本學起,學好 looping,if-else ,第一層。途中,初次上手,尤其極少接觸電腦,或電子遊戲者,會倍感困難 — 對方諗嘢情感觸為覺為先,邏輯推斷在後。一般人寫段程式,總有錯漏。行行紅色易改,結果出錯難查。前者寫出 uncompiled code,完全行唔到,會被事先警告;後者寫出 compiled code,順利運作,但難以決定運作與否。難以決定運作與否,唔等於編寫程式嘅人白痴,硬膠,冇邏輯,一時一樣,而係唔知自己做緊乜,點解要寫程式。要正確判斷程式運行是否正確,是否合乎要求,有二:清晰構圖、求學決心。如何有清晰構圖,上文《寫 APPS 都要畫FLOW CHART?》已經詳細透露,只需不斷重覆修練改進,定必提升邏輯思維,開始注重細節。後者,就要問自己可以搏到幾盡,可以唔怕苦悶而學到最後。

其次,要學問。唔少心急上人,見到錯誤,或有bugs,會第一時間埋頭睇Code,估邊度錯,改邊一行。人總要先入為主,解決問題唔會綜觀全局,左改右度做住先,最後行錯晒。程式以前達到目的,都會因為心急改動,搞到行唔到,衰過唔做。所以,要先閱讀錯誤訊息,程式除錯記錄(Debug Console),再審視問題程式,是否行錯。一般編寫工具都會提點你邊一行出事,就指導你去邊一行修改。同樣,都會因為先入為主,改多錯多。一句到尾,深呼吸,慢慢跟線索去查探錯誤原因,再去修改,方為上計。如何求救Google,Stackoverflow,Github 方法就下文再講,但相信參考其他心急上人問問題出出POST,你都可以略知一二。

很多人都會以為要先學好 Data Structure,打好根基,再學習其他模組設計,項目管理,等等。其實,程式本身就係一連串電腦指令,背後反映編寫程式者嘅思維,邏輯判斷。日日寫程式,就係日日去思考。你思維如何,就取決於你平日生活習慣,個人喜好﹐善惡美醜。因此,先學做人,冷靜分析問題,然後學上任何深諳造技,都只會受到時間局限。