普天之下,香港人都算最冇骨氣的民族。香港人往往唔可以好似外國人咁話唔做一件事就唔做一件事,話罷食就罷食,話罷睇就罷睇。香港人個種冧善、怕事同奴性既性格,又的確係有唔起「骨氣」依種行為,所以香港人被稱為港豬亦都不無道理。外國人有骨氣罷睇罷食罷工既事有好多,現下有數例:

先講講日本,日本麥當勞因為食物安全問題,如上海褔喜黑心食品事件,或是有人發現薯條有人既牙齒等等,引起日本人既不滿,導致日本民眾紛紛發起罷食行動。此舉一出,日本麥當勞生意大受打擊,業績一落千丈。據報導指出,估計在2015年就會有¥380,000,000日元既虧損,有近130間老麥結業。

係2012年,西班牙有機場清潔工因為不滿佢地既公司減薪同減低員工褔利,於是佢地發動罷工五天。除此之外,佢地仲發揮自己創意既小宇宙,積極製做垃圾,將紙屑散滿機場,行為帶點藝術感之餘,仲充滿創意,並可以作進一步既抗爭。

係2015年,德國有近二百間既小鎮戲院因為不滿迪士尼影業提高電影播放費用,增加每張戲飛既拆帳比率等等既行徑,院方有感如斯既舉動會引致好多戲院執粒,因而拒絕放映荷理活大片《復仇者聯盟2:奧創紀元》。

以上寥寥數百字,未能盡顯心中所想,不可盡現外國人有風骨既例子。但係農歷新年將至,賀歲片紛紛出爐,面對蝗精條仆街一連串驚人同摟抽既言論,作為一個香港人,都應該係依個時候就要表演比其他人睇,我地係有骨氣既!