樂壇教曉大家好多在香港搞創作、及其推廣的事:

1)Twins教曉大家,紅得起,唔關聲色藝事。
2)胡琳教曉大家,聲色藝幾好都可以紅唔起。

===>Take away 1:
受歡迎與能力冇必然關係。

3)歌手連詩雅教曉大家,唱歌本業唔掂,外貌可以搭救。
4)衛蘭泳兒教曉大家,本業唱歌好,外表不合觀眾口味都難以在圈中長期有好發展。

===>Take away 2:
看皮相,這就是市場。話之你掛羊頭賣狗肉,Don’t argue with success.

5)FFx教曉大家,最緊要有Noise!冇實力?都叫紅過。
6)天堂鳥教曉大家,最緊要有Noise!有唱歌實力的話,可以持續有好發展。

===>Take away 3:
有Noise是成功第一步,product本身強,先真係Convert到Sustanable Sales。

7)黃秋生演戲受歡迎,但係好多人唔知佢唱歌。

===>Take away 4:
一方面成功,並唔代表帶動到大眾會留意product另一方面。

8)方大同薛凱琪、周杰倫蔡依琳教曉大家,行埋的事候合作特別多,搞作特別用心,反之亦然。
9)眾多填詞人、歌手、音樂人之間,同電台電視有親戚朋友關係而多曝光。

===>Take away 5:
人事最重要,識人好過識字,冇講錯的。

10)Mani、Paco、黎明教曉大家,做經理人在身旁呼風喚雨,爽過做歌手,隨時想換馬就換馬。
11)回頭看,幾多過氣歌星名大於實,但就是有觀眾緣,話之你樂評人唔欣賞。

===>Take away 6:
所謂流行文化,產業而已,講運、講整體Package,內容、實力本身其實不太緊要,生意角度來看,就沒那麼多包袱。

以上只係講樂壇搞推廣表面一浸所得,背後私心動機、底裡的有甚麼Agenda,就不贅了。由此觀之,其他「創作圈」的「怪事」都好易解釋,再也見慣不怪。