毛記分獎典禮全城哄動,完美展現到政治娛樂化,抽水抽到上紅館不得不教人佩服得五體投地。不論雜誌、毛記電視,都極之出色。相信最為人熟悉定必是當中的勁曲金曲,由《中東與綜》到最近的《幾好相與》,改詞認真有水準,抽盡所有水,賣廣告亦見一班。分獎典禮座無虛席,筆者不感驚訝,因為毛記作品的確高質,成功將政治帶到娛樂之中。

將政治帶到娛樂的確令更多人接觸及認識政治議題,但 ─ 然後呢?

然後發現香港社會問題依舊存在,政治問題仍未解決,我認為這點比毛記的作品更可笑,「咁多人知咁多人睇咁多人明,但冇人去改冇人去變冇人抗爭?」在此絕非說毛記不是,我不認為毛記有錯,但香港人感動完笑完係咪就發洩完,就可以容忍、容許社會一直走歪?我想,毛記創作旨於令大眾關心政治,將其包裝讓讀者有興趣了解更多,繼而發掘背後問題及荒誕之處,但香港人是否笑過並就此止步,參加過分獎典禮,短暫逗留過烏托邦中就重新投入社會,忘卻一切重新開始?

雨傘革命(我強調是革命),當中參與者(個別)的確做到守望相助、齊心協力、齊上齊落。我們是否應將心中烏托邦實踐而並非流於空想?希望各位欣賞過毛記創作,發洩後亦勿忘初衷,認真看待社會問題。牛春希望大家從毛記感受到社會的無稽,激發出抗爭的決心,並非睇完就算。

睇毛記唔係抗爭既一種亦無助香港改變,我講完了,多謝大家。

生活於呢個只有睇毛記先係正常少少嘅媒體,我覺我好可悲。