銅鑼灣書店以出售中共禁書見稱,當中包括《天津大爆炸內幕》、《習近平和元老巔峰之戰》等書藉, 近日書店有5名 股東/員工係內地或國外接連失踪,其實媒體早係15年11月已開始報道:

<香港銅鑼灣書店老闆「人間蒸發」震撼出版界>
http://www.bbc.com/zhongwen/trad/china/2015/11/151111_hongkong_publishing_disappearance
//其中一名職員李先生對BBC說:「我懷疑他們全部都被拘留。四人同時失蹤。」//

<銅鑼灣書店老闆泰國失蹤>
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20151107/19363470
//海外博訊網指,疑桂在泰國被北京有關人員押回中國//
//桂民海是「聯合作家出版社」的董事;曾出版《中共高官夫人秘聞》、《上海幫的女人們》等書籍//

不過事件一直無被香港大眾所關注,直到前幾日最後一位股東「李波」被失踪事件暴光至開始有人留意依件事

<銅鑼灣書店股東柴灣中伏>
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20160102/19436390

對於李波被失踪事件,以前只會諗到係極權地方發生,係傳媒報道中,其妻稱李波俾人呃咗去柴灣一個貨倉,然後收到李生從深圳打電話嚟稱「正協助調查」,懷疑已被大陸公安押走,當時李生連回鄉證都無,成件事根本係擄拐偷運,而唔係乜野「執法」。

可惜事件被報道後,我係面書都只係見到一遍繁榮景像,洗緊版嘅仲係吃飲玩樂 happy new year,做乜李旺陽被自殺就成班人走出嚟遊行嗌「我們都是李旺陽」,巴黎被襲就成班人換晒頭像叫 “je suis Paris",到香港人出咗事就咁冷淡呢?

係咪驚俾人笑陰謀論上腦?大佬,同一間書店有5個人失踪仲點陰謀論呀?仲話係陰謀論嘅真係屎忽生上腦。

定係香港人真係驚表態後會激嬲共產黨而影響到自己?係14年嘅時候,香港唔係有好多人諗住要守護香港咩?當時大家都勇於表態支持抗命,唔通大家仲係覺得真係要守護香港係唔會激嬲?依家大家有眼見中共覺得有人講野唔啱聽就走落香港擄走人,唔係仲諗住只係689政權玩野,中共未必咁諗呀?唔該大家面對現實,我地要守護香港就一定無得驚會激嬲共產黨。

中共直接干預香港言論自由同人身安全,今次捉嘅係書店員工,下次可以係記者,相信都唔洗再多解釋言論自由有幾重要,如果大家唔想香港變成好似大陸同北韓咁嘅極權地方,唔該大家再攞返當日有嘅勇氣出嚟,起碼要將事件宣揚開去,引起社會關注,再抱住「各家自掃門前雪」嘅陋習,以為樣樣野都事不關己,香港只會澈底淪陷。自己香港係要自己救,唔係真係諗住香港班黑警會上去救人呀?

圖片來源:香港電台新聞