好耐冇寫過足球文了。

自從比阿仙奴大敗之後,曼聯嘅表現每況愈下,到近期八場不勝,要求炒LVG嘅聲音一直冇停過。半季以來,曼聯究竟發生過咩事呢?就等小弟分析一下。

新兵發揮不佳

正如小弟季初寫過一篇有關曼聯夏季轉會嘅分析,講到其實今季曼聯嘅轉會操作其實幾合理:針對性買人,價錢亦尚算合理,依架睇返,我仍然維持依個觀點。或者你又會問:咁點解曼聯依架踢到老鼠拉龜咁呢?所謂天時地利人和,你買左班球員返黎係一回事,佢同隊波夾唔夾係另一回事。迪比唔洗講啦,越踢越沉,原本寄望佢做第二個傑斯,點知風格始終格格不入;達米安嘅防守的確令人放心,但係佢嘅助攻能力一般,季初曼聯右路猶如自斷一臂就知咩事(右中場馬達其實係自由人)。

迪比啊迪比,爭氣啦好冇?我其實睇好你...

迪比啊迪比,爭氣啦好冇?我其實睇好你…

梳爾斷腳係致命傷

季初梳爾表現神勇,進步神速,前途無可限量,但就係果次受傷(果幕我依家仲記得,好心痛),打亂曬曼聯嘅部署。至今,曼聯仲未搵到一個合適嘅球員去踢梳爾個左閘位:洛祖、比連特、楊格、麥拿亞、達米安、青年軍嘅積遜,仲試過擺三後衛陣式,效果始終冇梳爾係度果時咁穩陣。而梳爾受傷同時亦影響左路嘅進攻模式。依位季初神勇嘅後生仔,助攻嘅timing配合得非常好,要知道目前LVG嘅戰術非常依賴爆破點,佢傷左之後,各位替工後上嘅能力始終冇佢咁好,唔係速度慢,就係傳中質素欠佳。

心痛嘅一幕 :(

心痛嘅一幕 :(

梳爾啊梳爾,唔知你復出之後,仲可唔可以回復以前嘅表現呢?

輪換及板凳

我之所以話阿仙奴果場係曼聯表現嘅分水嶺,其實就係見到LVG唔輪換嘅惡果。係果場之前,主力馬達、小豬、馬素、達米安都已經打左好多場,雖然話果時歐戰岩岩開始,但球員始終唔係鐵人,打幾場中途俾人換走休息下係好合理嘅事。結果呢?果場攻不銳守不穩之餘,之前表現生猛嘅馬素之後越踢越迷失(不過依個同戰術安排都有關係),達米安同馬達D表現都冇咁好,再黎一個傷病潮,真係雪上加霜。

你或者會話,受傷?咪俾D後備球員機會囉!無錯,雖然曼聯今季板凳唔夠深,但勝在LVG的確好肯用後生仔,我尤其欣賞佢比機會小弟極爲欣賞嘅佩雷拉同連加特,不過年輕球員始終缺乏大賽經驗,正路黎講有D正選大佬榜住個情況會好D。你睇係歐聯對狼堡關鍵一戰要出咁多後生仔,就知道LVG嘅輪換有幾咁失敗。

依場真係經典。

依場真係經典。

攻擊力不足同戰術排陣有關

今季曼聯嘅攻擊力一直俾人詬病,睇左咁多場波同參考左咁多球評,小弟得出嘅結論係:球員狀態係次要,問題同戰術有關。

若你有睇曼聯今季嘅波,唔難發覺LVG一字既之曰:穩——強調控球,球員企位,突破缺口主要靠中路球員嘅球場視野。依種戰術其實係歐洲大陸幾受成功,不過黎到英超效果點解咁差,原因有二:一、英超球隊強調搶截,防守時中場同後衛之間嘅空間比較細,短傳能夠發揮嘅作用有限,好難打開缺口,導致曼聯好多時只能夠係中場前十幾碼不斷橫傳搵機會;二、企位太過死板,容易防守,英國波體能好,唔怕四圍走,如果你只係企死一個位,走位唔靈活,佢完全唔怕你。其實曼聯陣中前場有唔少活動範圍大嘅球員:朗尼、馬達、靴里拉、馬素、迪比,點解唔比佢地跑動多D,傳少幾腳波呢?

老實講,做咗咁多年獌,睇住冇血性、冇拼勁嘅曼聯,的確係有D失望。

總結

今年打左半季,曼聯嘅表現的確達唔到大家季初嘅期望。不過,我個人唔建議冬季嘅時候買人,畢竟如果只係以前四為目標嘅話,陣容尚算完整,只要下放多D自由比球員,釋放球員係球場上嘅創意,表現應該會有改善。

四大原因,其實LVG只佔其中之二,但佢嘅戰術的確難辭其咎。雖然我同唔少獌睇法一樣,LVG必須走,但係離開原因同佢嘅成績無關,而係佢改變左曼聯嘅風格,依點我完全接受唔到,亦係點解我想傑斯代替佢嘅原因,而唔係傳聞中嘅摩佬或者哥迪奧拿。

圖片來源:GOOGLE:shaw;Depay;memphis;Rooney;Wolfsburg lingard