圖片來源:作者提供

圖片來源:作者提供

圖片來源:作者提供

圖片來源:作者提供

事緣網上流傳一段whatsapp,內容大致係一個男仔向女仔瘋狂whatsapp。嗯,呢一點暫不討論。反正柳臣相信香港古今唔少男士都做過類似舉動,只係冇咁「好彩」被人cap圖放上網姐。成段whatsapp最精彩既地方,莫過於男方既遣詞用字,真教小弟汗顏……自問文筆再好,都唔敢同人傾謁既時候用到呢D字。今日且忍住暴笑的欲望,去做一篇客觀既文字分析。

金句1:「我地緣份已盡,從此成為陌路人…」
緣份已盡呢四個字真係唔係一般人寫得出,除非閣下係少林寺第十九代方丈,否則「施主,老納緣起緣滅又干汝叉事呢?」

要追溯「緣份已盡」呢四個字既古雅程度,可以發現係清代既著名志怪小說《聊齋誌異》就兩次用到呢四個字。分別出現係卷十七既績女同卷三既犬燈。前者是狐仙的故事,後者講述一隻幻化成燈的狐妖。
好人好者,學咩人講佛姐。你都識叫人地學霸啦!你一講「緣份已盡」,話唔定人地就不其然諗到聊齋入邊既妖怪。當咗你係一隻清朝妖怪。


金句2:「我都冇謂唱獨腳戲,無謂浪費大家時間」
眼利既大家,一定已經睇到第一個問題出係邊。冇錯!就係個「冇」字。「冇謂」打錯都唔緊要,最大鑊係你下一句又打番岩!咁姐係點?姐係證明你個人唔細心,做事求其又冇要求。同一句都可以有兩種打法,人地又點相信你做人有一套統一既標準呢?

第二個令人眼凸既用詞,就係「獨腳戲」。獨腳戲呢個慣用語算係比較冷門,係源自舞台戲的「獨角戲」。即係只有一個角色做戲。雖然呢位仁兄冇蠢到直接用本字「獨角戲」,但係香港人對於「獨腳戲」同樣係少有接觸。所以如果要達到慣用語貼近生活,對方一聽就明既目的,就應該話:「我都無謂單機。」如果堅持要用三個音節造用頓挫既節奏感,亦都可以直接講:我都無謂「哂時間」。至於後面個句「無謂浪費大家時間」,字數多得黎又語意冗贅,可以直接刪去。


金句3:「你有一種好特別既氣質,係出邊D女仔冇--冇錯就係仙氣!!!」
成段whatsapp最驚天動地、驚世駭俗、驚為天人既一句終於出現啦!係大家笑到斷氣之前,柳臣繼續同大家分析下,咩情況之下可以話一個女仔有仙氣…..我能夠想像得到可以用仙氣黎既女仔就只有金庸筆下既兩位女主角:神仙姐姐王語嫣同不食人間煙火既小龍女。

「似有煙霞輕籠,當真非塵世中人」「世間真有仙子,當非虛語也!」 兩句均是段譽對王語嫣的形容,從此定下王語嫣最美武俠女主角的位置。若說仙氣,當數王語嫣。但仍不及金庸對小龍女的偏愛。金庸不惜一抄南宋的詞,用「渾似姑射真人,天姿靈秀,意氣殊高潔。」去讚譽小龍女的芳貌。看過莊子逍遙遊的都知道,所謂「姑射真人」,就是指神仙。藐姑射之山,有神人居焉。肌膚若冰雪,綽約若處子。不食五穀,吸風飲露,乘雲氣,禦飛龍,而遊乎四海之外。看來小龍女不但有仙氣,還冰清玉潔,仙女下凡。

問題是那管情人眼裡出西施,西施也得食喝拉撒。仙氣一詞表面上是絕大的讚美,但是細味之下卻總覺難免空洞無物。一個普通女仔,又邊得黎咁多仙氣呢?想讚人就唔該認真D細心D留意對方,讚得自然真誠,好過開口讚咩美若天仙、一笑傾城、閉月羞花、沉魚落雁、花顏月貌、天香國色、清麗脫俗啦!你估你係成語字典咩!

一句到尾:要同人談感情,就唔該學下講人話!仙氣?咪玩啦!