懶人廚房,故之言懶,但並唔係hea!!

香港人生活一般都好忙,成日都要食公仔麵等速食既野,所以懶人廚房希望教到大家可以好輕鬆簡單咁整到好野食,唔洗再食杯麵。
今次係教大家整咖哩蛋包飯!

材料:
蛋:兩隻
飯(最好隔夜飯):半碗至一碗
咖哩汁 (由於時間既關係同懶,所以用咖喱屋,可在759阿信屋/EON買)

(睇唔睇到材料既準備真係好簡單!!因為飯同蛋係屋企通常都必備的,所以要特別買既都只係咖哩汁。)

做法:

1. 最好係前一日先預先準備好飯,因為隔夜飯拎泥煮蛋包飯會好食d(好似係),叫呀媽前一日煮多幾粒米啦。
2. 將兩隻蛋發起,再放落煎pen度煎佢一陣,最好等佢熟多少少
3. 見到熟多少少就放d飯落蛋既中間
4. 將其中一邊既蛋包去另一邊
5. 煮熟d咖哩汁
6. 將d咖哩汁淋落蛋包飯度
7. 完

實戰如下:

蛋:兩隻
1

將兩隻蛋發起
2

放發好的蛋落個鍋度
3

係呢個咁上下熟既情況下,可以準備落飯
4

盡量將d飯放係中間
5

將其中一邊既蛋反去另一邊
6

係你等梗隻蛋熟既時候,可以準備一下個咖哩汁。
7

呢隻咖哩屋有幾隻唔同辣味,今次揀左「中辛」。
8

有兩個方法可以煮熟d咖哩汁,一個係連成個袋放,另一個係倒落煲或者微波爐度,小編覺得全袋滾佢比較方便同唔會煲小左d汁。滾佢3-5分鐘就可以拎上嚟。
9
10

最後,就係倒d咖哩汁落個蛋包飯度。咁小編就落左自己屋企種個d薄荷葉落去,感覺食落唔會太膩。
11

P.S如果想再高級d,可以買黑松露代替咖哩汁,可以仲香。

另外,可以加一d西蘭花或者三色豆作配飾,同落d芝麻醬或者茄汁或者芝士係面頭作調味。