圖:溝神

圖:溝神

八十年代,香港嘅工業其中一個主流係玩具生產,好多香港嘅玩具公司工廠都會接歐美玩具大廠嘅訂單,做生產、加工或者轉運,就好似最近幾年富士康接蘋果訂單造蘋果產品一樣。當年我阿爸嘅工作,就係負責將玩具送去貨櫃碼頭,再出口到外國。因為我阿爸係喺玩具公司做,所以阿爸經常會帶很多次貨玩具返嚟俾我玩,當然椰菜娃娃就靜雞雞平讓俾鄰居啦。當年大家人工都唔高,我點計都計唔到一家四口千零二千蚊點樣養大兩個細路,仲供埋樓添!以前一張大單,或者三兩張細單就已經可以養活一間公司,一張Mattel,或者孩之寶就生意無憂。但今時今日,公司搵埋都俾哂業主啦。

以前我仲係小學雞嗰陣我每個禮拜六都等著阿爸返來,睇睇有冇新玩具,而D新玩具正正係我做功課同溫書嘅目標,就算D玩具多到佔領書房,最多我出廳溫習做功課。睇下而家的小朋友,咩係佢地嘅玩具呢?主流好似只得電子產品同iPad,識得冼樸同星球大戰嘅分別就已經巧叻叻,你話figure?基本上figure算係擺設,玩味不足。你見過有咩細路通街玩陀螺,四驅車呢D玩具?睇怕TSA同嘉士伯一樣,可能係最多香港小學生日常最"益智"嘅玩具,啊唔係,應該話香港小學生普遍係TSA嘅玩具先岩。

現時香港嘅玩具工廠數目近乎零,玩具王國都搬上大陸啦。我發現,玩具喺八九十年代都仲係玩得嘅玩具,最近十年都好似係俾大人玩同炒賣:鐵人兄弟、Hot Toys、Michael Lau、Eric So呢一類玩具設計師,一隻figure都要賣到幾百到三幾千,試問一個細路點可能買得起。而且設計者都是做一D人偶,除咗欣賞做工,扭下關節之外冇咩可玩性,係俾大人嘅收藏品或者炒作。睇埋日本,日本都係一D性感女性人偶為主,超合金同機械人,都係幾百起標。玩具已經唔係小朋友嘅玩意,或者,小朋友對玩具不再有興趣。玩具只係八十後細路獨有嘅回憶之一。一兩蚊一隻發泡膠飛機玩一日?一張閃咭可以欣賞幾個月?一盒lego可以玩幾年?90後邊識。航拍就應該識掛……搞到香港玩具店數目少得可憐,生存到嘅都係靠炒玩具,或者賣埋精品文具、潮流電子用品等等維生,入面跟本冇小朋友。

八十年代頭,當年嘅童年都係睇美日動漫為主。日本動漫啱啱冒起,未成風氣。He-man、捉鬼敢死隊、忍者龜、星空奇遇記、Star Wars等80後好難唔認識。玩具商其後更推出一系列恐怖玩具,就好似:瘋狂博士、鬼口水等核突玩具。換轉而家,一定比班比怪獸更怪獸嘅家長們告到甩褲。社會唔知由幾時開始變成一個冇童真、冇創意嘅世界,一出世就注定要競爭先會有資格生存,一開始就要爭卵子、爭床位、爭奶粉、爭學位,學拿破崙話齋:Raw is War。所以年青人因為咁,先至唔知道咩叫"禮"、"謙"同"讓",只係識咩叫"爭"、"偽善"同"絕"。佢地嘅通識係,"大愛如左膠,包容誠廢撚"。我唔覺得出奇,仲有D"包容",正如七十後唔識得八十後嘅創意,覺得八十後攪怪一樣。因為八十後係一個充滿想像嘅年代:穿梭機登陸過月球,然後會向火星同成個太陽系邁進;電腦除咗計數,仲可以上網同玩遊戲;一切以為去到極限嘅時候,偏偏又可以突破樽頸,去到一個全新領域,一切再重新開始。係一個凡事都有可能嘅年代,唔會好似"紅人"崔健話齋:21世紀仲唱緊20世紀嘅歌;雖然話好歌歷久常新,但我會相信明天會更好。唔好同我講香港樂壇,呢個係小圈子嘅成人玩具,一個反面教材。

以前D玩具大部份都係有諗頭、有創意同經過精心設計,唔似而家D手機遊戲,千篇一律,每天似交功課一樣咁登入,重覆做同一樣動作同埋不停叫人課金。我寧願幾百幾千蚊買一件玩具慢慢玩,都唔會俾個課金系統蠶食我嘅理財方針。玩具應該係要有啟發性,我地唔需要有一個電子屏,都能夠想像呢個係太空;我地唔需要電腦合成音效,用beatbox都能夠扮到飛彈音效;我地唔駛淘寶買服裝,用演技都能夠玩角色扮演。一切嘅分別就係小朋友"想像力"嘅分野——有想像力、有創作能力同洞察能力嘅小朋友,係設計玩具俾自己同朋友仔玩,而唔係單單玩玩具或者俾玩具玩。名人後代嚟講,小小超就係一個會設計玩具俾自己同朋友仔玩嘅人,佢唔只贏喺所謂嘅起跑線,仲跑得快過成日怨天尤人嘅"磁能線"跑手。

我地鐘意尋根究底同代入故事思考,點解瘋狂博士嘅化屍水可以化解物質?為何Starcom唔駛入電都可以有動力推動?點解手氣槍可以發射子彈?所有問題,自己去睇書或者拆昇件玩具黎尋求答案,今日係資訊發達嘅年代,求學更加容易。所以話,設計者唔只係一名科學家、物理學家、化學家,仲係一個藝術家。如果你依家仍然係度做玩具設計,請你諗下,你設計左咩出嚟。玩具設計唔單單係一份工作,而係一個啟蒙,知識嘅傳承,如果你用曾前特嘅口號做呢份工,你實俾人屌到褲穿窿。

年青人睇睇我地是玩什麼長大的,一定會嚇你一跳。

https://www.youtube.com/watch?v=yvfYcZ8GAVM
MadBall

https://www.youtube.com/watch?v=32kdmRcdvgc
鬼口水

https://www.youtube.com/watch?v=KJrV1Oy2icg
解剖外星人

https://www.youtube.com/watch?v=oyQUvMT7tAw
化屍水

如果小朋友冇想像力,童年就會留白。我地睇He-man、Marvel、Star Wars,我地會知道正邪,意識到世上有光就一定有影,有街燈就一定有暗角。我地也知道就算有父幹,亦都要努力維護,唔係就好似He-man咁,有個邪惡阿叔搶走你老豆留落黎既家產。我地幻想可以飛天、有原力、會氣功,俾著而家,家長必定同港女一樣一開始就秒殺小朋友嘅幻想,然後用幾十分鐘解釋,呢D係假的。現實係,你永遠唔能夠成為超人,玩具始終係玩具,點解佢地個玻璃心永遠唔敢承認,CCTVB同韓劇D劇情仲膠過膠造嘅玩具,睇完又盲信嘅人真係毒撚都不如。但係玩具教曉你嘅係,你唔好好讀書,TSA考得唔好,大個就有機會好似忍者龜咁要住坑渠,食垃圾食物過日,成世做隻唔見得人嘅毒撚縮頭龜,俾人鬧仲要笑笑口。就算你自我感覺良好,港女嗰份職業評分表都踩到應啦,你想好似E-kids首"玩玩具"咁同個港女唱"做你愛的玩具"?唱番PSY首"Daddy"打JJ好過啦。

而家小朋友太現實,幾歲已經識得用金錢交換想要嘅東西,叫咩等價交換;更加有小朋友為咗要喺虛擬遊戲裡面贏其他人,偷偷咁課金,贏輸對佢地嚟講係好重要,個趨向係病態到係"一次都不能輸",而呢種觀念都係因爲遊戲為左賺錢,帶比你嘅錯誤,由具啟發性嘅玩具創作人變成一個無奸不商嘅千古罪人,令小朋友成日對著智能電話同平板電腦發呆,一直呆到成年。做玩具其實係良心企業,為咗投機炒賣賺錢而做嘅玩具,基本上已經同玩具呢個詞無關。希望鐵人兄弟、Eric So等人,賺夠錢,會設計真係俾細路仔玩、有創意同啟發性嘅玩具嘅一日。