網絡23條問題就係「刑事」

其實唔只係改歌或者圖,如果政府睇完你篇文或者 Facebook status,佢覺得係侵權,縱使原作者唔反對,甚至係無原作者,只要政府搵到類似言論而又有版權的,政府就可以拉人。再做得毒啲,政府可以老作定一大堆野,攞定版權,政府就可以用萬能key要拉佢想拉嘅人。無錯,我的確對現今政府執法非常無信心,甚至認為已淪為政治工具。

至於現時草案中嘅豁免元素 ,戲仿、諷刺、滑稽、模仿或評論時事等,以上因素如何斷定就非常主觀,你話我依家講嘅野係咪戲仿?係咪評論時事?邊個可以講到準則?有人話我依家係度亂咁鬧人都仲得。所以依件事唔只係創作人嘅事,而係言論自由嘅事。

做咩要先攪網絡23條收緊網絡言論呢?

係網絡上面宣傳理念,唔需要受到主流傳媒制肘/統戰,而主流傳媒亦明顯偏幫某啲陣營。網絡可謂一個低門檻又自由度高嘅傳宣渠,好多嶄新觀念一開始都係無主流媒體談論,網絡就成為咗嶄新理念嘅傳播渠道。係香港,社運上面就係有好多理念都被主流媒體冷處理,甚至攻擊,網絡就成就依啲社運理念嘅主要宣傳渠道。舉個例,本土理念得以醞釀,就係靠網絡傳播,至今可謂對香港社運思維做成重大啟發,今次政府就係要將依個渠道倒塞,令香港社運理念裹足不前。