每逢年尾、季尾,望住堆數,再睇吓條Team,上氹老頂下湊細路嘅呀頭都不其然搲爆頭。

對上,一堆KPI,又多又亂之餘,仲要離地萬丈難以達到,老頂又一時一樣,逼得太緊,Resource永遠唔夠,巧婦難為無米炊。條Team唔聽話,入你數;下年計劃保守,被照肺;之後理想太宏大,又怕使命不達,上意難測,以為自己做緊公公。
對下,𡃁仔A愛射波,Intern B無常識送大鑊,靚妹C得罪人,攪到Senior D嗌走。無為而治養大家各自修行嗎?背後有人說力有不逮;手把手教日日睇進度嗎?又有人話Micro-management太嚴苛。一個唔覺意見到偽文青鬧人唔識做人呀頭(註一),睇FB都怕要對號入座。

KPI追唔到,上面捽;下面人事問題多,做野唔上心但有離心,甚至信都遞埋。
「孩童只盼望歡樂 大人只知道期望」夾係中間的小頭目,見住九十百萬野衝埋嚟,仲要防隔嚟Team暗箭,壓力太大,真係一籌莫展。

想找樹洞呻嗎?
對公司了解、識有關同事嘅,驚唔係好對像,一怕傳回耳中,二怕形象有損,三怕利益衝突,說不得;
對情況不了解、唔識啲人嘅,更加唔係好對像,講嚟都唔明,明完朋友又唔識安慰,到最後煩惱只能一兩句輕輕帶過;
回到家,跟枕邊人訴苦嗎?大家在外大半天,都累得相顧無言,無謂再加負能量 嘆一口氣倒頭便睡算了。

到最後,自己的問題只能自己拆。
繼續捱嗎?只好慨嘆明明我已晝夜無間踏著面前路,在這無間地獄不斷輪迴;
轉工嗎?
轉到不用帶人吧?又心不甘,且失去幫手總難以習慣?
轉到同等級繼續做頭目嗎?闖蕩江湖日段日子的,誰不知道天下烏鴉一樣黑,與其出去重新適應,就會想到做生不如做熟,靜待到天明;
自己開檔做生意吧?回頭不是發覺自己沒有了那份衝勁膽色,就是還沒有那本錢。

細個學「條條大路同羅馬」,大個先知條條絕路,唔係呀嘛?

日積月累,你總會感受到這個智理:
When top level guys look down, they see only shitheads;
When bottom level guys look up, they see only assholes…
何時、何地、何人,這都是永恆真理。
幸而呀頭關關難過關關過,慢慢地成熟,有幸一級一級上鍛鍊的話,手腕及脾氣就會逐漸變得強大,就會學懂The Greater Power, The Greater Responsibility。

說到底,呀頭磨練到身心強大,就要Patience You Must Have。
將軍僅送給做呀頭的朋友。

註一)將軍精神分裂之作:你唔識做人阿頭就走啦
http://www.passiontimes.hk/article/05-21-2014/15318

再嚟神又係我鬼又係我講曬啦嘅延伸閱讀:
真荒謬,把工作看得那麼高
http://polymerhk.com/articles/2015/11/25/24612/