兩場港中大戰,令香港足球再次受到香港人關注,對上一次應該係09東亞運動會。

有部分人覺得香港足球發展真係好慘,一方面做左政治議題,一方面多左唔少忽然球迷,口就話支持香港足球,查實就葉公好龍而已;就好似人地用完即棄嘅避孕套咁,高潮過後,又再次比人丟埋一二邊,香港足球發展繼續無望復興。

但係,咁又有咩問題呢?

唔好話香港足球,諗闊D,香港體育及文娛康樂發展,一直都係扶不起嘅亞斗,呢個唔可以剩係歸咎於政府唔做野,而係同成個社會嘅文化同氛圍有關——讀書搵錢至上,外國文化體育往往是最好的。我相信香港足球界,又或者成個文化康樂界,都好清楚呢個殘酷嘅事實,而箇中問題,唔係一時三刻可以解決。其實唔單止香港,全世界都係咁,全球化嘅影響下,大家每日收到嘅資訊實在太多,能夠持續關注嘅亦都實在太少,縮短左大家對事件關注嘅持續性;小至上年嘅ALS冰桶挑戰同四年一度嘅世界盃,大至香港民主發展、歐洲難民問題,唔少話題/議題都係一轉即逝。人嘅三分鐘熱度,人嘅善忘,就係咁可悲。

回歸正傳,正如標題所言,今香港足球因港中大戰而再次受到關注,但熱潮過後,大家再次對香港足球發展淡忘,港超入場人數繼續低迷,國家隊足球排名繼續低過中共。不過,有得關注總好過唔關注:至少筆者身邊嘅女仔識分鄭智同葉鴻輝,至少大家知道「hur」唔係屬於自己國家嘅國歌最多係罰款,而更重要嘅係,依架大家知道有咩能夠團結香港人。

袋住先,係架喇!但又如何?若你覺得單單靠兩場波就能令大家繼續關注香港足球,又或者確立香港本土文化,咁你就實在太天真喇;呢個情況,就好似以爲一屆世界盃就可以令全球人類鍾意踢波,又或者一場雨革就令全香港人覺醒。港中大戰,只係一個點,一個好細好細嘅點而已;不過有,總好過冇。

話雖如此,三分鐘熱度始終係唔好,但願香港足球真的能發展起來,不過真的很難……很難……