前英超冠軍,真正既「Big 5」,利物浦同熱刺都做唔到既野,布力般做到。當年既「舒利亞+瑟頓」組合第一季合作已經合力攻入49球,當時既領隊就係「永恆恨曼聯」既前利物浦巨星杜格利殊,佢地呢班人夾手夾腳協助布力般流浪力壓曼聯奪得94-95賽季英超冠軍。

好多劇本都係風光之後,就開始遇上多事之秋。由於高層管理不善,佢地開始將球隊好手紛紛出手(擺明之前喪買人爭落既債務要找數)。賣走d球星,聯賽成績自然回落不少,卒之呢隊英超冠軍於98-99賽季降落英冠聯賽。但兩個賽季後又重新殺返上英超。

05-06賽季,恰逢布力般流浪拎英超既十週年紀念。而我就係呢個賽季注意到呢隊踢法毫不錫身既布力般流浪。

冇乜邊d超級巨星,但好幾個球員我都印象深刻。第一個就係比拿美。細細粒既身材,通常配搭既就係屈速既特色,冇錯,比拿美個年就真係出彩,13次攻破對 方大門,慶祝動作例牌攤開雙手露出紋身然後一路行一路鳩叫,我個期好鍾意幫人改花名,我就叫佢老鼠仔。突然爆seed,突然入楔,突然起腳,總之非常突 然,極具特色。

而比拿美身後就有兩個「碧咸」。先講「挪威碧咸」摩頓柏達臣,好眉好貌青靚白淨一定係更受球迷愛戴,而摩頓柏達臣多次show off佢既罰球直入絕技,射罰球唔使用力既,四兩撥千斤,舒舒服服就將球波撥入死角。

仲有件阿仙奴青訓賓特利,阿記當時陣容鼎盛,後生仔被借走就好正常,賓特利把握到一個好好既上位機會,黎到布力般當堂生猛曬,最後該季結束之後,索性加盟 布力般。賓特利盤扭出色,左右開弓,能得分擅助攻,俾人話佢係「新碧咸」。(可見傳媒幾撚使吹,拎個前鋒去同中場比較)

要點先可以被稱為暴力般流浪?咁就要請教下沙維治同尼爾兩位大師兄啦。沙維治呢d擺明車馬做爛仔,落腳狠,手多腳多,最鍾意纏擾對方球員,佢個種纏擾直情 令對手心生厭惡,因為條友根本係終極煩膠黎。佢既目的無非就係令對方無法全情投入進攻咋嘛。尼爾呢就係專注於兇狠既球員,成件大舊衰咁棟係後場,你見到佢 都畏懼怕三分。而暴力般既門將就係美國佬費度。穩穩陣陣,唔會發波瘟。

而2008年之後,我已經好少關注布力般流浪,得返個摩頓柏達臣望得落眼,同偶爾仲見到費爾既神撲。

家陣布力般流浪已經落左去英冠四年,唯一仲叫對英超留有貢獻,就係當年送左菲爾鐘斯去左曼聯,菲爾鐘斯完全繼承左布力般千禧年後既暴力般元素,每次見到菲爾鐘斯,我就會記起,以前原來自己都留意過有隊波,叫布力般流浪。