我知我有啲脫節,早前個個寫黃翠如式潮文我唔寫,係要到而家先寫。要我搵一個大家心入面都有嘅人其實好難,就好似我心裡面都冇一個人好似黃翠如一樣。又或者咁講,可能有一部份係幾似,但就真係得一部份咁大把。係咪每個男人都愛過黃翠如我唔知道,但我幾肯定每個人都曾經愛過其它人。愛上佢嘅原因並唔係因為佢似黃翠如或者洪永城,只係因為佢就係佢,佢永遠獨一無二。

雖然男神女神級好多人鍾意,但唔知點解往往令你墜入愛河嘅人其實通常都係好普通。好多男人成日話惹火尤物最吸引,但偏偏自己女朋友一個字都唔符合;好多女人都覺得都敏俊應該係男朋友嘅基本條件,但最後一樣同左個大家叫佢「邊忽俊」嘅男人一齊。點解你會鍾意佢,佢有咩吸引嘅地方,其實知道嘅只有你一個,就算係你好朋友都好,最多都只係話睇得出佢對你唔錯,佢幾肯就你之類。而單單靠依啲行為根本就冇可能令你願意愛上佢,比佢存在喺你心裡面。

鍾意同愛嘅分別在於鍾意係果樣野有你喜好嘅特質,好似男人鍾意巨乳,女人鍾意人魚線咁,而男女神通常身上都有大眾都喜愛嘅特點;而愛就係佢就算冇你喜好嘅特點,甚至存在你唔鍾意嘅特質都好,你一樣覺得佢有一種無法解釋嘅吸引力。正如我地外人覺得吳君如係男人,冇女人味都好,喺陳可辛眼中只係代表不拘小節,女中豪傑,而依點正正就係吸引佢嘅地方。陳可辛眼中嘅吳君如同我地眼中嘅吳君如完全唔同,就算佢係一個男人婆都好,佢都係陳可辛心目中獨一無二嘅男人婆。

愛情喺一件只有兩位當事人先真正明白嘅事。旁人好鍾意講「都唔明你鍾意佢啲乜」,唔明好正常,因為佢對你黎講先係特別嘅存在,而對其它人黎講佢只係一個唔大波或者冇胸肌嘅普通人。一個能夠存在係自己心入面嘅人絕對冇任何一個人可以代表到佢,因為只有你覺得無可代替嘅人先值得放入只有一個嘅心裡面。每個人心裡都有個乜人?如果硬係要講,其實應該係「每個人心裡都有個只有自己覺得重要無比的普通人」。

 
一個讚好,是對我的一點支持。
如果想分享給其他朋友的話,請標明出處並附上專頁網址。