自從Rainy 得到「女神」嘅封號之後,佢嘅Facebook就長期處於警示狀態,即係無時無刻都有人like,comment 同inbox。

「其實妳睇唔睇得晒㗎?」

呢個問題係我哋食飯嘅時間出現,只要我一無嘢講,佢就會埋首於屏幕。有時候如果有咩突發花生,佢仲會第一時間comment。無錯!係「花生」而唔係「新聞」,中立嘅新聞價值好低,但將新聞發酵,take side 成為「花生」之後,價值就會幾何級數上升。
不過,最有效,即最多人share嘅花生從來唔係任何真知灼見,而係達官名人嘅「柒嘢」。其實,網絡上嘅like 真係好廉。Comment on stupid;例如cap其他人嘅柒圖之後,寫句「幾時生返個腦呀?」之類。但某程度上,花時間去轉發蠢事果個,會唔會先係真正嘅stupid呢?

「睇唔晒都要like 返人哋嘅comment,唔係,大家就無癮啦!」
「無癮咪無癮囉!妳又唔係收咗錢,做咩要咁賣力呢?」
「唔係咁就無人理;無人理就無人識;無人識就人微言輕。」
「但我唔係要同Super woman 一齊喎!」
「咁如何Super girl 呢?」
「唔係sugar girl 就得啦!」
「我甜定咸,要唔要試真尐?」

自從有咗高登之後,甜即係咸,咸即係甜。
Rainy 放响網嘅相的確係幾sweet,所以吸引到唔少根本唔理社會政治嘅宅男。不過,佢日常的確係「甜」。我拍咁多次拖,唯有佢會主動要求約時間做愛。

 
雖然Rainy成日強調自己唔係女神,又公開話自己會疴屎。不過,最後都扮到無「逆人心而守私志」,凡人叫佢聲「女神」都應。

 
宅男當然無可能見到Rainy疴屎啦!我都唔想。但係佢哋應該發夢都估唔到,原來女神亦係一個需求好大嘅凡間女人。只要少少前奏,Rainy就已經完全濕潤。佢好鍾意女上男下,話既方便引導我雙手撫摸佢敏感嘅地方,又可以盡量插深尐。响床上,佢會放蕩咁大叫「用力尐」、「唔好停」,仲話望到我注視佢咬唇個姣樣,會興奮好多。

人前隔空女神,床上熟練放蕩,而且只有我獨享…好似係。

「又係呢班人撩妳呀?我真係唔明為咩妳要理佢哋。」
我瞓响Rainy旁邊攬住佢條腰,反而佢捉住我對手移去佢心口度。
「我唔想一邊非禮妳,妳一邊同人調情喎。」
「咁一係你幫我覆囉。」
「我覆的話,只會講句:『食自己啦!』」
「都話佢哋個個有名有姓,有佢哋幫手share 先…」
「我話之佢哋係咩十黨、九派、八幫、七寨、六齋、五台、四堂、三鄉、二軍、獨立候選人,响我眼中都只係一班以為自己薄有名氣就亂咁flirt 女嘅男人。一星期先出一、兩篇文,其餘時間唔係撩女留言,就『Jed』,真係打J都打到手斷。
有尐仲明响妳哋班女神嘅Facebook爭風呷醋,乜flirt 女可以上枱面咩?少少形象都唔顧,我呢種外人一睇只會覺得貴圈真亂咋!點吸引正常人呀?如果花同樣精力而唔係精液,去推動妳口中所謂本土民族意識,分分鐘依家獨立咗啦!」

Rainy 無同我爭辯,可能因為佢覺得無反駁嘅餘地,又或者懶得同我嘈。其實唔計佢响網上同其他男人半帶曖昧嘅留言,作為女朋友,佢算係好稱職。

「頭先啱啱出完火,仲咁好火。又想要呀?」
「唔要呀!攰呀!」
突然,一個inbox 留言吸引咗我嘅視線,令我不禁怒吼:
「屌!呢個仲過份,直接問妳一Q幾錢!」
「唔係掛?邊個呀?佢…都係呢個圈,不過我同佢真係一尐都唔熟。」
「唔熟都敢問?」
「真㗎!你信我啦!我依家立即block 佢。」

過咗兩星期左右,嗰個問價男人嘅Inbox message 就俾其他女神公開咗。同時,Rainy問過其他人,原來亦有唔少收到類似message。

「實在太過份啦!一定要公開佢啦!」
「點解妳覺得呢個人過份呢?」
「佢踐踏女性囉!根本就以為所有女人都貪錢到可以用錢去買,當我哋係飯局o靚模呀!」
「咁妳又post 張相任人J?妳口中所謂有名有姓嘅男人,平日除咗share文之外同妳啲相外,咪又係share埋AV 女星同𡃁模圖。既然妳話條J喺人哋度,自己無辦法,即係明俾人當性幻想對象。
同一道理,條友個腦當妳肯收錢玩一Q,客觀去睇,佢只係肯俾錢嘅行動派。同果班連錢都唔願俾嘅網絡打飛機友比,原則上根本就『沒有誰比誰更高尚』。如果妳唔係show靚樣、身材同腳,睇下班友理唔理妳?」

Rainy 點睇班人,我唔知。

但大家都係男人,我清楚到極。明知成班狗公响寂寞夜晚,幻想自己女朋友成為淫思穢想嘅玩物,係好撚嬲㗎。

响女神比宅男仲要多嘅網絡世界,Rainy 已經不知不覺間由供應變成需求一方。一眾女神各出其謀,只為搏取一蚊十個嘅廉價「like」。
原本我仲想繼續怪Rainy 為咩要將自己同一班o靚模放埋同一水平,但見佢已經眼濕濕,我知道佢潔淨嘅內心應該受咗唔少委屈。

或者佢同少數香港人一樣,面對眾多人面獸心,即使明知機會渺茫,依然唔甘心地作出垂死掙扎。

「妳濕晒啦!」
「邊有喎…」
「我指妳對眼。」

(待續)