好多人見到巴菲特購入煉油企業菲力浦斯66,就係到亂噏話巴菲特睇好油價云云。我們恕難苟同:

(1)油價低才是對煉油行業有利嘅因素
對煉油行業而言,低油價代表低成本。油價升,開採石油嘅公司自然賺到笑,而被逼用貴油嘅煉油廠就死比你睇。呢個正正係上個年代嘅商品牛市中,中海油、中石油跑贏中石化嘅原因。因為相比起來,中石化有較多的煉油業務。有乜理由倒返轉,話成本高咗有利煉油廠賺錢㗎?

(2)地緣政治因素亦限制了石油價格的潛在升幅

因為受經濟制裁嘅緣故,伊朗一直以來嘅石油出口都受到限制。然而,當伊朗和P5+1國家達成核協議之後,屬什葉派的伊朗將有機會受惠於開採石油所得到嘅收入。相信很大程度上,這是屬遜尼派的沙地阿拉伯(伊朗在中東世界的最大死敵)為甚麼不再如往日般就石油價格下跌而減產。減產的話,油價保持高企,從而令伊朗受惠於更高嘅石油價格,咪即係替他人作嫁衣裳?

(3)頁岩氣及頁岩油技術日趨成熟

自頁岩氣及頁岩油技術成熟之後,石油以至其他化石原料的價格彈性應該會大幅增加。對比傳統油氣開採,頁岩油的投資門檻很低,且回報可以很快。每個油井壽命很短,一個井用完再鑽下一個就是了。油價下跌時更可以直接停工,從而令石油供應彈性大幅增加。

由以上三點,我哋相信石油價格在接下來幾年多數會窄幅上落,不會有太大變化,亦即是不會大升。相信巴菲特亦是看準穩定於低位嘅石油價格將有利煉油行業,才購入菲力浦斯66。

後補一句,我沒有詳細研究菲力浦斯66的生意背景。如果它的背景居然如斯獨特,作為煉油企業,於原材料價格高企時,反能夠賺取更多收入,請不吝指正。