香港足球,講起呢四個字,今時今日大家會諗起咩?
鄭智?葉鴻輝?0:0?甚至最近最為香港人津津樂道既3:2?
呢篇文,想同大家講返香港足球既過去,再睇下點解而家會突然hit番。
曾經,香港足球係亞洲首屈一指既年代。一班而家我地再講起足球既時候都唔會再提起既人名:黃志強,姚卓然,張子岱,胡國雄。
香港產出一個又一個足球明星,只係到左今日,香港足球員?難聽講句仲慘過乞食。
點解會有咁大既變化?反觀其他亞洲地區的實力卻不斷上升,香港隊慢慢成為魚腩。
係網上隨便搵左下資料,唔難發現香港足球係亞洲發展最早的地區球隊,在1900年左右已經開始發展。香港足球有超過一百年既歷史,1940至1969年香港足球進入黃金年代既時候,中國既足球連聯賽都未有,中國係五十年代甚至要靠香港球員代表中華民國奪得亞洲冠軍。
但係到左今日,香港要千辛萬苦,先可以同中國打個和。呢個落差不可謂不大。
要數香港運動界發展問題真係有排都講唔完,大家都覺得搞運動冇出色。
搞手冇心機搞,又鐘意圍威喂。全職運動員又搵唔到食,生活困難。設備場地又冇人理,球場爛地周圍都係。
結果愈搞愈縮,觀眾慢慢流失,連自己人都唔想睇本地既運動。
689一句體肓界冇經濟貢獻,好似係判詞一樣為香港運動蓋棺。

直到近日,香港足球先復活過來。唔通香港足球真係突然間突飛猛進咗咩?當然唔係,港足呢幾場比賽有咁大既支持同回響,一黎同中港矛盾有關。有花生自然有曝光。
但另一方面,我認為好大程度亦係因為港足踢出香港精神。
中國隊係比賽前出咗張海報公然挑釁香港隊,網上亦有唔少言論要大炒香港隊。
但香港隊冇被人睇死,門將葉鴻輝當時話:「香港愈畀人睇死就愈要有表現,就算今次我贏唔到,我都要阻住你出線。」
正正係呢種被人睇死就更加要出番一口氣既拚勁,反映出香港典型打不死精神。令到港足同香港人重新連番埋一齊。
港足係唔勁,但係有骨氣,而且堅持到最後一秒。
唔單止同中國打和,係同卡塔爾比賽既時候,仲係臨完場前2分鐘成功連追2球,踢到最後一刻都冇放棄。
呢種不屈不饒,相信自己,正正係香港精神。

反觀香港人今日被警權欺壓,被水貨客連番挑釁,又有幾多香港人有呢種香港精神呢?
香港隊做到,香港人都做得到。
香港隊可以挑戰中國隊,香港人亦都有能力去挑戰中國政權。
「香港愈畀人睇死就愈要有表現,就算冇能力打倒共產黨,我都要搞到你坐立不安。」