素見本報不少文章,都講述本民前上上星期日部份成員踢拖短褲,和上星期日黃台仰到警總參與示威,投訴黑警暴力審犯。有人看錯了Ray Wong,有人則說本土派沒有分裂本錢,更有人直言本報,不群不黨,乃本土派輿論平台。小編曾經參與數次光復行動、悼念楊光,甚至落街站替人試鉛水,更不時 follow 所謂本土派嘅意見領袖。有見以上討論激烈,更涉及行動文宣嘅角色輕重問題,就由小編嘗試逐一回應,希望讀者可以鍛煉身心,為自己嘅家園務實求變。

對於 Ray Wong 一事,黃毓民已經喺昨晚嘅《毓民踩場》中講咗:要為自己言行承擔責任。想知佢點解星期日出來,佢係唔係變節,還看《素人起義》再繼續剖析話句。反正,跟隨一眾曾經跟警察通報,隨時篤走幾位義士嘅社運人士,已經係一種錯誤。剖析話句,就係聽佢有冇其他解釋。

我更想提出嘅係:抗爭、暴動、革命,從來都係眾人之事,唔係單靠幾粒精英出來行事,絕對唔係靠一兩個魅力明星上位,然後俾大家無限消費。香港人一直陷入食屎邊緣,都係因為我哋太懶,凡事鍾意依賴人哋。人地做到嘢,或講到一啲好中嘅嘢,就上位成功,然後大家一齊講「A生好嘢,多謝A生」。香港自開埠以來,經歷英治,再被匯點輿論,主權移交,全都係因為過度崇拜學者和專業人士,自己則疏於打理自己家事國事天下事。而七、八十年代,一眾公眾知識份子,高舉平權和理性思潮,再推出一大堆偽命題嘅學術研究去尸位素餐,香港人竟無反抗意識,實為可悲,不知不覺間放下低智乖張嗁墮落種子。昔日嘅種子如今滋長成叢,極其嚴重。好多人講一兩句常識,就俾人捧上天,奉承幾句就自己完事,一啲實際行動、準備都唔做。即使過去嘅 928,十一衝擊,都源於大家俾學生光環、鎮壓內心嘅憤怒,不敢直接騎劫,任由差人 Pretexting 設局停火。到了光復行動後,不少網友只收聽幾位意見領袖之言,不去多閱書本和新聞去增進視野。勿論大家相信城邦、或是解殖獨立,香港人要贏一次之前,必先戒除練精學懶,凡事不求人,除非自己真係「唔得」先不恥下問。

凡事不求人外,更要為自己行動,組織正名。《論語》之中。子曰:「名不正,則言不順;言不順則事不成」。「本土派」三個字,從來都係主流媒體或左翼社運人士對支持本土思想、香港人優先嘅標籤用語。直接講,就係左翼人士嘅一廂情願。小編觀乎不少人嘅Facebook Status,都分享唔少主流媒體嘅新聞文章或社會評論。而且,時間日久,就自然接受他人嘅用語,懶於訴說自己行動嘅目的。隨行動後,接受電台開咪訪問,都會因為行動單調,而被定性。外面80%嘅人,大多係「勝利球迷」,只會話人踢行李暴力,唔會理會點解踢行李,或你等本土派點解咁激進。所以,每次行動後,應為自己解畫,為自己行動,組織正名。即使有網媒訪問,內容難免因情境緊湊而有所添減。肯主動講出來,行動上有錯失就盡快道歉,最少俾更多人知道事情嘅本相,永遠都係好事。

雖然,我哋讀者都會明白乜嘢叫做「勇武抗爭」,但出面嘅人唔係咁諗,而且佢哋以為眼見嘅就係真理,隨便批評。例如《左右開鋒》Ch.25 Part 1 ,黃之鋒眾主持指出本土派行動唔可以次次都衝,怕俾人拉幾次,行動自然走向溫和。我深信佢哋已經犯上(Fallacy of Affirming the Consequent),膠刀費事俾,應叫佢哋上一課If A then B。唔衝就係溫和?「勇武抗爭」嘅核心就係 listen to your heart,依照直覺或本能去折服其他人,唔係喪跑鳩衝咁簡單。如果以一個華夏嘅角度去概論,就係《香港的命運》作家–墳總,經常提倡既王陽明《心學四訓》- 知行合一。「只見其表,不見其實」嘅思想惡習,要戒,唔好由得去。怕,就好盡快問當事人,唔好估。

不過,單於勇於表達意思,熱烈討論香港人嘅未來,又真係可唔可以改變「香港人的未來」呢?本報收了不少比賽文章,都指出香港人要直接行動一次,但唔多人敢講點樣準備。大家礙於自己,唔想俾差人搞,因為「不誠實做用電腦」而坐監。你只要裝個VPN,間中轉Server位置或用埋 TOR 上網就可以匿名。縱使係咁,多次討論鍵戰和行動嘅角色輕重,確實浪費大家唔少寶貴時間去清談,唔去準備另一波抗爭。大家你一言我一語,如果討論實際行動,定義香港人嘅文化本位,甚至革命路線,固然可喜,但如果最後都去到非黑即白,非自治、華夏或歸英不可,就教人陷入討論迴圈,淪為思想統戰嘅中學生辯論。觀乎烏克蘭嘅革命,和 928 、光復等,我哋唔單止要兼聽則明,多讀書,更要習武,操練身心,將你心中嘅政治理念打出來。

就算你真係唔鐘意打交,俾人打你都識還拖,傷少啲。

小編到元朗光復,親眼見盡一位素人突然俾兩位黑道襲擊,驚呆數秒,咀上流血先還拖數拳。如果,我哋敢於操練,勤力習武,就可以見招拆招,唔打得都可以盡快跑。反正抗爭一事,瞬息萬變,十八秒後,又係一條好漢。日後擺街站、示威、將會面對更多衝突打鬥,學識基本拳擊,已經係基本入場劵。不過,加上對抗街頭圍毆,是但手執一樣武器都可以保護自己以及其他義士。

香港現正存亡之秋,Facebook只會繼續維穩,加強群眾嘅 Stereotyping。唔好成日依賴人,戒除思想惡習,減少清談,出街講自己嘅政治理念,鼓勵習武,先係我哋素人應該要做嘅事。唔好再繼續消費某幾位社運明星或意見領袖,因為民主、制度、主權,係行使正義,捍衛文化信仰嘅力量,唔係唾手可得嘅嗟來之食,更加唔係靠一兩個做 leader 就可以得到。實踐自己理念和正義,只有靠自己,唔係靠人哋。能否合作,我唔敢講。至於你問我喺咩派,對唔住,我只代表我自己一個人。爭取香港重新解殖,獨立建國,已經唔再係政治立場,而係唯一生門。