中共駐香港果位撚樣話香港冇三權分立,梁特係至高無上果位。當然條撚樣可能係見到梁特上任後香港比佢玩殘視法律而無物所以有感而發,但係我必須要指正返撚樣,香港係制度上的確係三權分立。講到知識依方面嘅野,我信我之前果位MISS好過信你隻走狗下話?

三權係乜或者我簡單咁講下:行政、立法、司法。行政當然係行政長官,即係梁特嘅工作。立法好明顯就係由立法會負責。雖然最後都要由特首簽署確認,特首都有解散立會然後要重新通過,但若果下一任立法會嘅人員都決定通過議案立法的話,特首得兩個可能:簽署接受、或者提前離任。

所以,喺立法過程特首得兩樣野可以做,就係表態支唔支持同埋簽個名。

最後嘅司法就即係法院,法院點判都好特首無權左右,律政司敗訴都只可以按程序上訴而唔可以拎支槍指住法官個頭(雖然我知梁特想咁做去判哂黃絲坐監)。點解個個都話司法獨立就係香港最後希望呢?因為無論特首幾仆街,立法會班二打六幾冇用都好,只要司法係獨立於外嘅話香港理論上仲可以保持一絲公義。而家條撚樣(我完全唔想提佢個名,自己對號入座啦下)居然話香港係梁特一個人話哂事,換句話講就係我地見到梁特理應跪地叫聲吾皇萬歲萬萬歲。條撚樣返幾百年前做太監會唔錯,但做官的話就唔係好合適。

特首幾仆街係一回事,警隊幾咁賤係一回事,香港變得愈黎愈差都係一回事,但係三權就係香港現有制度嘅基礎,依點係不能否認嘅。而家條撚樣想用一句說話就打散香港咁多年黎保留住嘅制度,想將香港搞到同中國一樣咁亂,真係普通撚樣都未必做得出咁嘅行為。做護主犬佢當然稱職,但我想同你講做人做到咁會折墜,會累埋你屋企人架,撚樣!