我就玩過無數咁多比賽,見盡香港樂壇黑暗史,玩左15年,乜撚野都睇化晒。最近又參加左一個耶撚攪既音樂比賽:「貧・著愛」原創歌曲創作比賽。

結果公佈之後,嘩撚左一聲,冠亞季都係抄襲之作,咁都可以得獎?雖然獎品我唔多稀罕,名利亦一向淡薄,反而會見到咩叫黑暗既樂壇,同埋報名表格入面,佢係可以俾你,你係邊間教會…咁即係...."會員優先得獎囉"或會員係考慮既因素之一囉

季軍


冠軍

自己聽下係抄咩歌啦,抄唔抄普通人都聽得出既話,即係死撚得啦。

評審有李廷川,柳重言

三首都係抄自柳重言作品,你話幾撚黑暗呢。

香港人玩音樂真係死得啦,唔好講一班未出名既作曲人,好似雷仲得,伍六成,MR.呢班,都係抄出個名堂來。

咩叫抄歌呢,根據業界規定,melody line多過2個bar相似,即可入罪。當然唔會捉得咁嚴啦,老細話賣得,俾你出,你都唔會ban自己咁戇鳩啦。呢D就係香港樂壇點解死得咁緊要既原因之一。

好似MR.咁,成首無改過,淨係改過中文詞,佢都算夠膽,呢個世界係無巧合。巧合因為你無知。抄歌係打唔甩既。

編曲可以抄,progression都可以抄,曲風可以抄,但melody line一抄即死。當然,同班撚樣講創作都浪費時間啦,最緊要有錢味,快,多人聽既歌。

我地創作一首歌由搵progression到melody到編曲,最少聽過百首歌,再決定會唔會有相似melody,如果似的話,係要掉左佢,當冇作過。呢D就叫創作人既堅持。如果你連自己作既歌被認為似某一首歌,有抄襲成份都唔撚知,咁即係你聽歌太少,技巧不足,仲學咩人作曲。

抄,都要抄得有技巧。例如:我抄娃娃看天下既編曲,單車既拍子,紅豆既曲風,愛情陷阱既progression,咁樣抄法就無人話你抄歌。呢招日本仔成日用。

抄得好都係一種技巧,抄完無人知咪高手囉,相反,咪好似香港樂壇咁樣衰囉。

最後推下自己歌先啦,唔好話我鳩吹無料到。

創作人應該有骨氣,寧願冇人聽,都唔好抄歌咁撚Cheap。