早排《蘋果日報》有一篇《日本餐廳拒絕中國客 不懂餐桌禮儀惹的禍》,話遊客不懂日本人餐桌禮儀而被拒絕做生意。叫大家去學習日本人嘅餐桌禮儀後先好去日本。

什麼「小笠原流和食之作法」,放屁。學下無壞,但唔識就趕你走,唔做你生意實為太高傲自大。

題外話:其實日本人引以為傲嘅拉麵,係中國人發明的。偷人嘢仲咁大聲。

要遊客學完別國文化先好嚟,其實真係好戇鳩,就好似一個印度人去法國,你叫佢唔好用手食飯,然後出本書叫印度人學完先好嚟。唔係就唔做你生意,趕你走。一來歧視,二來無理。

咁樣叫有禮貌?

呢啲叫霸道!

或者叫日本人嚟香港,叫佢地食麵唔好食出聲,唔准講日文,只有中文餐牌,唔識睇唔識講,就唔好撚食。你估又點呢?

每個國家,宗教都有自己嘅文化,習慣。你強迫遊客去跟你國家嘅宗教同禮儀,唔係霸道係咩呢?

日本人自小受軍國主義洗腦,奴性很強。日本人仆街就全世界都知架啦。唔再講國仇家恨。

日本經濟低迷,先會批一班中國遊客入黎,賺佢地啲錢。如果日本人真係咁有骨氣,唔該你唔好再吸班大陸佬同香港人嘅錢,一路吸一路又要屌。

日本人自己都未必做到嘅所謂禮儀。但強迫遊客死跟,就好似三年零八個月,日本人強迫你買軍票一樣。

「席間摸面撥頭髮、咀嚼時説話、食器互相碰撞發出聲音,全部都屬不敬。」

我就唔見有幾多日本人做到啦。日本人都西化嘅時候,你叫遊客學日本八百年前嘅傳統禮儀?笑死唔笑死呀。

蘋果日報啲野,真係信一成都俾人笑鳩你。

我地香港人嘅待客之道,日本人先要學。我地學會最少三種言語先敢行出樓面。Menu亦有中英日法語言選擇。

我地會用盡所有身體語言去解釋食法,就算你亂黎,我地都絕對唔會趕你出去,或者唔做你生意。亦唔會笑鳩你唔識揸筷子。

日本仔真係要搵劉德華學下咩叫服務態度。唔係服務霸道。

當然有啲遊客太過份的話,係抵屌嘅。但呢個要求絕對係軍國主義嘅行為。