香港本地足球人氣低迷多年,當年胡國雄、伊佬嘅風光可謂一去不復返,依家香港人係香港入場睇波真係賣少見少。點知世事難料,近嚟因為鄰國一張充滿挑釁嘅海報,引發起香港足總以一張內容大慨如下嘅海報反擊。

“我地有黑皮膚、白皮膚、 黃皮膚,唔好比人睇死,幫香港出口氣“

有球員豪言落得場就係香港人,為香港而戰。第一場對不丹就出現久違嘅扯紅旗爆滿,結果大勝7:0之後觀眾更加衝去排隊搶購預售對馬爾代夫門券,幾日後又扯紅旗爆埋,港足立時由無人留意變成英雄。

老老實實,我相信撲飛入場嘅人好多平時都無睇開波,點解今次覺得咁熱血去支持港隊呢?講穿咗就係4個字“同仇敵慨“。香港依十幾年受盡大陸欺壓,四權不斷被損害,天價東江水,高鐵、機場第三跑等為大陸而設嘅大白象大花筒工程,一個老點香港人多年嘅假普選大龍鳳,講明有佢講無香港人講,再加上大陸人狂妄自大 ,不可一世,說沒有中国就沒有了香港。作為香港人點可能接受此等屈辱?

今日香港隊受到大陸人侮辱,佢地無好似班賣港賊咁為飯碗媚共擦鞋,反而揚言為香港出一口氣,讓港人感到熱血沸騰,同仇敵慨。今次嘅重點唔只係足球,更關係到香港人嘅尊嚴,依支球隊雖然由不同人種組成,但係就無礙佢地同心協力為香港人嘅尊嚴而戰,對於依一班對香港有貢獻,又唔似班賣港賊咁損害香港嘅人,香港人就係表示衷心支持!無錯,大家要支持香港隊呀!

依種包容先係值得鼓勵,我再講多次,同理心不能包容入侵者,對於掠奪資源甚至來港助大共產勢力者,香港就要予以否定,否則等同賣港。

對於噓国歌我贊成架,噓球員就係要俾人睇到對球員嘅不滿,嘘国歌咪係畀全世界睇到香港對鄰国有幾不滿囉,唔通仲要跟住唱、跟著拍手掌、跟著流眼淚呀?我好直線架。

有鄰国人民表示對噓國歌好不滿,心靈受損,想係香港主場對中国嚟香港教訓香港人。嗱,今次香港人就要熱烈歡迎,奉陪到底呀,不過最怕佢唔來啫。