聽講巴勒斯坦有個咁嘅故事。

A:「我地唔好反抗!
「以色列射導彈都係因為佢對中東嘅政策 ,同埋英國二戰後種下嘅孽!
「我地要對準政府、從根本改變,改變美國對中東政策,同埋改變歷史!」

B:「喂啲導彈跌緊落個邊喎……」

A:「唔好理!導彈係無辜架,佢地只係被軍隊利用嘅工具!我地要包容呢啲弱勢­­喂呀明唔準走!返埋黎,我地一齊討論吓點樣解決聯合國­­
「猶太人都只係被納粹逼到無家可歸,我地應該可憐佢地先啱。
「啱喇呀明,我地要搵希特拉鞭屍!罪魁禍首係佢,只有咁樣先可以令以色列停戰!」

中東去歐洲,點都要坐船或者搭飛機掛……

A:「咩話?我地被禁止出境?」

B:「我地可以偷渡過去……」

A:「咁樣我地同猶太人有咩分別?我地唔可以畀人口實,令佢再加壓於巴勒斯坦人。
「大家跟我一齊嗌:以色列海關可恥!我要過大海!」

B:「以色列海關可恥!我要過大海!」

A:「我諗我地需要發動公民抗命,大家跟我一齊絕食,絕食係對政權最強大嘅武器!」

B:「但我地平時都冇得食喇喎……」

佢地一棚人終於去左希特拉個墓(好似係)。

B:「我挖到希特拉條屍喇,等我將佢削成人棍!」

A:「喂你做咩呀!快啲放低佢,你咁樣只會令新納粹加緊迫害猶太人,然後就會加諸於我地身上。
「我地要同佢溝通,只有商量先可以得出大家都滿意嘅方案。」

B:「咁我地等吓。
「喂我地坐左兩個月喇喎,佢仲係成個Michael Jason咁睏響個棺度,到底得唔得架?」

A:「你質疑我,即係你想分化我地嘅力量!
「既然大家都跟左我黎,即係默認我係領袖,點解仲要挑戰我嘅做法?
「你有冇坐五十年嘅準備?你有冇軍火?你乜都冇點樣令以色列停火?
「你即刻同我出去!你你唔誠心,令到希特拉有藉口唔同我地協商。」

B:「我忍夠喇,我要退出呢個組織!」

A:「離開我嘅人都垃撚圾。邊個最開心?
「其實你可以選擇其他方法,點解一定要退出咁激進?」

B:「費時同你咁多嗲,我返去揸火箭炮仲實際。」