遮打革命以來,特區警察喺唔少香港人眼中已同港共政權嘅走狗無異。責罵嘅言論日增,警隊亦增添無數嘅新外號。然而,比起現時各種字眼,稱呼佢哋為「中國人」更有效用而且貼切。

在此,筆者先整理吓宜家較常聽到嘅警隊稱號同佢哋嘅由來︰
黑警/ 警渣︰928發射催淚彈、旺角放犯、暗角事件…… (下略),市民因而視警員為著制服嘅黑社會
慈母︰警員多次亂棍毆傷示威者及途人,警務處長曾偉雄以「慈母」形容佢哋嘅暴行
強姦犯︰警員非禮市民嘅醜聞不時出現、PC梁冠澤聲稱要強姦女示威者

由以上可見,現時警員嘅外號主要針對佢哋嘅行為。呢啲字詞雖然可以帶起一時嘅話題,但時間一耐,市民逐漸淡忘,警員亦會習慣,甚至樂於聽到上述稱呼。因此,責罵警隊就要針對其惡行嘅本質,佢哋已非濫權嘅港共走狗,而係︰「正一中國人」。

遵守合理嘅法律,維持法治社會係香港人嘅核心價值。警員濫用制服賦予嘅公權力,選擇性執法,視法治如無物。喺港中矛盾下,佢哋亦企喺中國一方而且毫無悔疚。近期西洋菜南街街頭,鳩嗚人士同親中勢力多次對峙,警員就成為親中人士嘅保鑣,護送生事者離開; 針對上水走私賊嘅行動,警方派出大量人手戒備,平日就聲稱人不足,敷衍了事。警察不但目無法紀,重甘願成為中國殖民政策嘅幫凶,既然唔效忠香港利益,呢啲警察不過係居住香港嘅中國人。

就如「大陸仔」幼稚園生一事,摒棄香港價值就要付上被放逐嘅代價。由今日開始,大家想責罵警察,不妨大喝一句︰「你班差佬正一中國人!」